Премиера: Eruditica – Благодатният огън – Знанието – Любовта

Каквото и да се случва с пандемичната обстановка, с политическите сътресения и липсата на публика, културните и образователни събития намират своите инициатори и съвестни реализатори. Университетът по библиотекознание и информационни технологии ще проведе в Музей-галерия „Анел” (хотел „Анел”, София) галапремиера на своето издание CD Eruditica. В един наглед малък носител са събрани 46 тома знание. Куратор на събитието е проф. д.п.н. Александра Куманова – действителен член на Международната академия по информатизация при ООН, а самата галапремиера ще се състои на 8 април 2021 г. от 17.00 ч. в залата на галерията с ограничена публика при спазване на противоепидемичните мерки и ще се предава онлайн на следния линк:

<https://meet.google.com/gud-hyfp-vqr>

 Какво всъщност е съдържанието на Eruditica? Тук ще откриете две поредици от издания на Академичното издателство на УниБИТ „За буквите – О писменехь”: „Факлоносци” 30 тома и „Трудове на студентското научно общество” – 16 тома. От тази енциклопедична продукция излизат е-библиотеки, позиционирани на сайта на УниБИТ. Пътеводителят FAX ERUDITIO(Факел на знанието) отразява 46 книги в 25 886 страници справочно-енциклопедична библиографска и историографска монографична литература и 16 е-библиотеки. В тях взимат участие най-изтъкнатите съвременни учени на България, както и консултанти от 21 страни по света: Австрия, Алжир, Ватикана, Великобритания, Германия, Грузия, Естония, Израел, Индия, Италия, Иран, Казахстан, Литва, Полша, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Украйна, Финландия, Франция.

Тези модерни информационни ресурси са плод на трансформациите на класическите правила за енциклопедичните издания: универсалност на познанието, плурализъм в гледищата, историографичност на сводовете. Изданията стъпват на повече от 700 класификации на библиографското знание, битуващи в над 5 000 документа. Тези издания излизат на три езика: български, английски, руски. Базисната информация в продукцията е на 22 езика (английски, арабски, български, гръцки, датски, латински, испански, италиански, немски, полски, португалски, румънски, руски, санскрит, словенски, турски, украински, фарси, френски, чешки, шведски, японски).

В тези ресурси на УниБИТ, както и в универсалния и специализиран научен печат – и у нас, и в чужбина, е впечатляващо авторството на 1300 студенти на Университета. Тези студенти са направили 3353 научни публикации.

Събитието в Музей-галерия „Анел” е под председателството на проф. д.н. Ирена Петева – ректор на УниБИТ, и проф. д.ик.н Стоян Денчев – председател на Общото събрание на УниБИТ, действителен член на Международната академия по информатизация при ООН.

 

В онлайн излъчването публиката ще види:

– Академични слова на проф. д.н. Ирена Петева и проф. д.ик.н. Стоян Денчев

Пет уникални библиофилски ръкописни книги на Студентското научно общество при УниБИТ – визуализиран архив на ежегодните научни форуми на формацията – единствена по рода си в България. В Академичната церемония взимат участие доц. д-р Диана Стоянова – директор на Академичното издателство на Университета „За буквите – О писменехь”, гл. ас. д-р Надежда Томова – Научен секретар на Студентското научно общество, и най-изтъкнатите студенти на УниБИТ – автори на научни изследвания: Любов Йовинска, Цветана Йовчева, Памела Делева.

Екземплярите от ръкописната библиофилска книга са цветни, обозначаващи НАЦИОНАЛНИЯ ТРИБАГРЕНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, СЛЪНЦЕТО И НЕБЕТО, и се поднасят:

Бяло копие – за библиотеката на Народното събрание на Р България – на директора г-жа Десислава Радева;

Зелено копие – за библиотеката на Президентството на Р  България – на съветника на Президента по образование, наука и иновации – г-жа Валентина Георгиева Танева – Алексова;

Червено копие – за библиотеката на Светия Синод на Българската православна църква – на Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод;

Жълто копие – за НБ „Св. Св. Кирил и Методийна доц. д-р Красимира Александрова, действителен член на Международната академия по информатизация при ООН и директор на НБ „Св. Св. Кирил и Методий”;

Синьо копиеза Библиотечно-информационния център на УниБИТ – на доц. д-р Елена Савова.

Почетните гости на премиерата ще получат екземпляри от CD Eruditica:

Красимир Вълчев – министър на образованието и науката на Република България;

Деница Сачева – министър на труда и социалната политика;

Доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кметът на Столична община, направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности”;

Доц. Венцислав Велев, действителен член на Международната академия по информатизация при ООН – началник на отдел „Регионални дейности” в Министерството на културата на Р България и председател на Българския комитет „Паметта на света”;

Д-р Силвия Найденова – директор на Централната библиотека на Българската академия на науките;

Д-р Юлия Цинзова – директор на Столичната библиотека.

Академичното слово за Метода на информационната решетка „Кълбото на Ариадна”, чрез който се създават изданията на Студентското научно общество при УниБИТ, ще бъде поднесено от проф. д.п.н. Александра Куманова.

Форумът ще бъде финализиран от академичната сцена „Благодатния огън – Знанието Любовта”, посветена на 71-та годишнина на УниБИТ. Ще прозвучи диалогът между Св. Патриарх Евтимий Търновски Български и Св. Петка Българска (Търновска), композиран от житията на Св. Патриарх от д-р Николай Василев – научен ръководител на студентските научни изследвания на УниБИТ, общ, научен, езиков и графически редактор на всички презентирани на премиерата издания.