Столичната библиотека отбелязва 23 април – Световен ден на книгата и авторското право

Тържествата са предвидени за 22 и 23 април

Столична библиотека по традиция отбелязва датата 23 април – Световен ден на книгата и авторското право, емблематичния празник, обединяващ автори, издате-ли, преводачи, книгоразпространители и Читатели от целия свят. Историята на Международния ден датира от 1995 г. , когато 23 април е обявен от  ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право неслучайно – на този ден са починали двама от най-гениалните писатели в света – Сервантес и Шекспир. Идеята на символичната дата е да се насърчи четенето и защитата на интелектуалната собственост, издателската дейност, авторското право.

На този празник Столична библиотека заедно с поетите и писателите ще отправи послание към обществото и институциите за важността на общите каузи -събирането, съхраняването и дигитализирането на книжната памет на София и България , насърчаване на четенето, както и за промени в Закона за авторското право и сродните му права за осигуряване на средства от държавния бюджет за авторските права за заеманите книги за четене в публичните библиотеки.

Дните, посветени на Световен ден на книгата и авторското право, организирани от Столична библиотека, стартират на 22 април, четвъртък от 17.30 часа на площад Славейков с голямо литературно четене „В името на книгата“. Известни автори като Георги Константинов, Владимир Зарев, Георги Господинов, Мирела Иванова, Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Марин Бодаков, Кристин Димитрова, Силвия Чолева, Николай Милчев, Йордан Ефтимов, Роман Кисьов, Иван Христов, Анжела Димчева, Иван Ланджев ще четат свои послания и творби, както и ще раздават свои нови книги с автографи. По една книга с автограф от автора ще получи и читалище “Култура 1927” в село Негован. Музикално измерение на празника ще прибавят Иван Бороджиев (саксофон) и дует Ели Раданова (вокал) и Венци Дреников (клавишни).

 23 април, петък

11.00 ч. Корейски кът на Столична библиотека – Посланикът на Република Корея Н.Пр. Джънг Джингю ще връчи на библиотеката на София дарение от книги, албуми и дискове .

11.30 ч. Мраморно фоайеОткриване на изложба „В превод на …“ с преводни книги от фонда на Столична библиотека. Включени са ранни публикации в сп. Български книжици от 1858 г., издания от края на XIX и началото на XX в. на чужди автори в превод на български от П.Р. Славейков, Д. Симидов. Първи преводи на новобългарски на Библията и други свещени книги, преводи на класически произведения от наши автори – Ал. Балабанов, Кирил Христов, Гео Милев, Екатерина Каравелова, Елена Мутева, Мара Белчева, както и преводите на наши съвременници, преводна детска литература и чужди издания на образци от българската литературна класика – английски , немски, испански.

12.00 ч. село Негован – Посещение на библиобуса в читалище “Култура 1927” с голямо дарение от Столична библиотека и дирекция „Култура“ на СО от 250 нови книги с детска, класическа и съвременна българска и чужда литература. Училището и читалището в Негован редовно са посещавани от екипа на библиотеката с библиобуса.

12.00 ч. Детски център – Специално издание на читателския клуб „АРТиШОК“ с писателката Милена Гартли

12.30 ч. Американски център – Изложба и мултимедийна презентация на ученици от ПГ по дизайн „Елисавета Вазова“ по случай Световния ден на книгата и авторското право .

Всички инициативи се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки.

Споделете пролетния Световен празник на книгата с инициативите на Столична библиотека!