СЪНЯТ НА ПИЛАТ открива седмото издание на Международния летен сезон на оперните театри “Сцена на вековете 2022”

„Балетната трупа на годината” представя „Танцовата продукция на годината” СЪНЯТ НА ПИЛАТ на сцената на крепостта „Царевец”.
Броени дни, след като получи престижните отличия на професионалната танцова общност „Импулс” за „Балетна трупа на годината” и „Сънят на Пилат – танцова продукция на годината” на 9 юли от 21.00 часа на сцената на крепостта Царевец във Велико Търново Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще открие седмото издание на международния летен сезон на оперните театри – Сцена на вековете 2022.
Изключителната балетна трупа под ръководството на примабалерината, хореограф и педагог Силвия Томова, хорът и оркестърът на Старозагорската опера под диригентството на маестро Владимир Бошнаков, блестящият международен творчески екип ще представят за първи път пред търновци и гостите на старопрестолната столица танцовата мистерия „Сънят на Пилат” от Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев. На 9 юли зрителите ще видят в ролята на Маргарита великолепната примабалерина Анелия Димитрова /носителка на „Кристална лира”, както и на Специалната на града „Импулс” за изключителни творчески постижения/, Фредерико Пинто от Португалия ще бъде в ролята на на Майстора, албанецът Фиорди Лоха – Пилат Понтийски, испанката Клара Ферер ще танцува в ролята на Хела/Низа, Каито Такахаши от Япония ще бъде Котаракът Бегемот/Юда, а Джоузеф Пенялоса ще бъде в ролята на Воланд. Спектакълът-фойерверк е осъществен от Старозагорската опера със съдействието на фондация „Ценности“, Палмс Мюзик, Министерството на културата, Столична община и община Стара Загора.
„Сънят на Пилат” по музиката на големия български композитор на популярна и филмова музика Стефан Димитров се превърна в знаково събитие в културния живот на България. За първи път от десетилетия се появи и бе сценично представено голямо балетно заглавие от съвременен български композитор.
Въпреки че е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“, оригиналната интерпретация на Стефан Димитров в „Сънят на Пилат” не се опира на текста, а вместо това умело улавя сюреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа. Заглавията на двете действия – „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) и „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „Фауст“ на Гьоте например, и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство. Но музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия модерен свят и дава свежо, мелодично тълкувание на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили.
Зрелищно, пищно, изискано, елегантно, завладяващо, разтърсващо, гениално…чудо… Това са само част от суперлативите, с които щастливците присъствали на премиерата на „Сънят на Пилат” в зала 1 на Националния дворец на културата в София описаха преживяното. Сценографията и подхранващите въображението над 300 костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и ценната помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) помогнаха на световно известния хореограф Василий Медведев да превърне симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от положителна енергия, в поема за любовта.
„Сънят на Пилат” се реализира от Старозагорската опера с директор Огнян Драганов с участието на цялата многонационална балетна трупа на театъра, която през последните творчески сезони бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България и по света. Творческият екип и Балетът на Старозагорската опера получиха голямата награда „Стара Загора” за реализацията на спектакъла на „Сънят на Пилат” в навечерието на 24 май тази година.
Проникновени любовни сцени, библейски сюжети, нежност и жестокост се преплитат в „Сънят на Пилат“ с модерни режисьорски и хореографски решения и качествена музика под палката на диригента Владимир Бошнаков. Такъв спектакъл не е имало повече от 40 години – от времето на „Козият рог“ на Красимир Кюркчийски – категорични са познавачите. Приблизително толкова време отлежава в творческото съзнание на Стефан Димитров и идеята за написването на балет, вдъхновен от „Майстора и Маргарита“. Преди четири десетилетия композиторът прочита романа на Булгаков, преди 20 години започва да съзрява сюжетът, а четири години му отнема написването. За да се стигне до заслужения триумф с напълно преработена и допълнена музика. „Сънят на Пилат” получи заслужен обществен отзвук, като вече се радва на десетки предложения за представяне на различни сцени и фестивали в България и в чужбина.
„Сънят на Пилат” – видео
Предварителна продажба на билети:
Туристически информационен център на Велико Търново
Централен офис- Велико Търново 5000, ул.”Христо Ботев” № 5,
телефони:+359 62 622 148 + 359 887 659 829
Онлайн и в мрежата на ивентим.бг