Юбилейно тържество в с. Байлово: 145 години от рождението на Елин Пелин

Анжела Димчева

Деца и възрастни се стекоха пред величествения паметник на Елин Пелин в неговото родно място –  с. Байлово. На 18 юли 2022 г. се навършиха 145 години от рождението на най-видния техен съгражданин. Кметът на Община Горна Малина г-н Ангел Жиланов се погрижи тази година тържествата да преминат по необичаен начин. Официални гости на събитието бяха Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, доц. Алексей Стоев –  астроном  и астрогеолог, полк. Василев, полк. Тодоров, кметът на с. Байлово – Бойко Неделчев.

 

 

Ангел Жиланов – кмет на Община Горна Малина

 

Гостите бяха приветствани от Ангел Жиланов, който подчерта, че Елин Пелин е дал най-точното описание на българското село: „Той ще остане завинаги в българската литература с голямата човечност и топлота. Много е важно да се връщаме, да се потапяме във времето на Елин Пелин, в неговите герои, да се спрем в забързания ход на времето и да видим, че има други ценности, които ни дават нов поглед към света: добротата, вярата, обичта между хората са тези неща, които ни липсват в днешния ден. Затова днес откриваме най-красивата Екопътека в община Горна Малина, за да може всички любители на природата и литературата да се потопят във времето на Елин Пелин. Нека се върнем към обичаите, традициите и селския бит. Екопътеката преминава покрай Андрешково езеро, Каменния мост, Варниците, Манастирските пещери…Само на метри от нас е и гробът на Дядо Добри – така че това място е магическо, където човек може да преосмисли приоритетите в живота си“.

 

 

 

Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей

Атанас Капралов говори подробно за житейския и творческия път, за влиянието на Елин Пелин върху културните процеси у нас, за факта, че знаковото му творчество е в родните учебници повече от 80 години: Той заслужено е наречен „Баща на детската литература“: „Елин Пелин по темперамент е оригинално съчетания на шоп и средногорец, защото целият род на баща му Йото Варджията е преселен от Панагюрище. Неподражаемият Елин Пелин е символ на най-висока мярка в словотворчеството поне за нас, българите. Творбите му са преведени на повече от 40 езика. Героите му са все шопи, сред които е расъл и сам е придобил от тях духовитост, мъдрост и коравина: Андрешко, Нане Стоичко, Геле, Петко Лисичката, Пендо. Това са не просто герои от негови емблематични разкази, а сполучливи образци от една етическа българска група, пренесена от живите хора, които е взел на фокус с непогрешимото си творческо око авторът на първи том с разкази, белязали с ранна слава художническия път на бележития байловец…“. Атанас Капралов говори и за родната къща на Елин Пелин, която е паметник на културата и част от музейните къщи на Националния литературен музей.

 

Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели

В словото си Боян Ангелов осветли ролята на Елин Пелин, който два пъти е избиран за председател на писателската организация: „Той е един от създателите на Съюза през 1913 г. През 1920 г. е избран за председател. Точно тогава неговият най-добър приятел проф. Ал. Балабанов влиза в конфликт с част от писателите и те настояват Елин Пелин да изключи Балабанов. Председателят решава, че не може да направи това и напуска заедно с Балабанов. След няколко години те се завръщат като членове в СБП и през 1940-1941 г. той отново е избран за председател. Той е сред тези, които се подписват срещу Закона за защита на нацията, защитавайки българските евреи. През 1944 г. по време на бомбардировките – с риск за живота си – той стига до къщата-музей на Иван Вазов и запазва стъкленицата със сърцето на Патриарха на българската литература.

Никога няма да забравя още нещо: Мо Йен – Нобелов лауреат и зам.-председател на Съюза на китайските писатели – ми каза в Пекин, че един от неговите учители в литературата е Елин Пелин, чиито разкази той е чел като дете. Виждате каква е  еманацията на Елин Пелин – 1 милиард и половина китайци се прекланят пред неговото творчество! Преди няколко години бях в една библиотека в малък град в Сърбия и попитах имат ли книги на български автори: изведнъж се оказа, че тук има 40 книги на нашия класик. Елин Пелин е безсмъртен! Благодаря на Байлово, на Община Горна Малина, че съхраняват паметта за него. Благодаря на НЛМ, че пази родната къща на Елин Пелин. Дълбок поклон пред паметта на този гениален писател!“

 

Последва връчване на награди от проведения Национален конкурс за детска рисунка „Моят любим герой от творчеството на Елин Пелин“ в 4 възрастови групи. За конкурса са получени 406 рисунки от 62 населени места в България.

Поздравителен адрес беше получен от Дарина Николаева – областен управител на Софийска област.