Дейвид Дауър трио с нов албум – „пощенска картичка“ от България!

Триото, което произлиза от Австралия и Англия, работи с пет български музиканти, включително фолклорен хор и изпълнител на кавал

Дейвид Дауър е австралийски пианист, който обича България. Впрочем, той толкова обича България, че новият му албум „There are no stars“ („Няма звезди“), който излезе на 15-ти ноември тази година, включва пет български гост-изпълнители, включително фолклорен хор и кавал!Дейвид дори е написал парче в стила на българската фолклорна музика, наречено „Лето иде”.

Дейвид Дaуър обикаля България ежегодно през последните три години, правейки дълги турнета из страната, заедно със своите колеги музиканти – Люк Фаулър (бас китара) и Мат Фишър (барабани), с които формират Дейвид Дауър трио. През 2018-та година триото направи седем концерта из страната, като една от по-големите изяви бе на сцената на Международния джаз фестивал в Банско. Последва запис на албум в София и заглавието дойде някак естествено – албумът се казва „Създаден в София“.

През лятото на 2019-та година триото се завърна в България, за да направи цели 11 концерта, включително на два големи фестивала – “Джаз в Бургас“ и „Дикси Джаз Фест“ във Велико Търново. За новия си албум Дейвид реши да си сътрудничи с редица невероятно талантливи местни музиканти в България. Гости в албума на триото са Живко Василев на кавал, джаз певицата Весела Морова и фолклорните певици Райна Василева, Пирина Христова и Габриела Миланова. Резултатът е смес от българска и австралийска музика, което я прави много интересна за слушане!

Дейвид дори е написал парче в стила на българската фолклорна музика, наречено „Лето иде“. То е израз на неговата привързаност към страната. „Този албум се опитва да улови комбинацията от топлина, страст, меланхолия и искреност, наблюдавани в българската традиционна музика, и след това да го оформи чрез моя собствен музикален обектив. Това е моята пощенска картичка от България, в която пише, че вече искам да се върна.“ – споделя Дейвид.

Дейвид Дауър трио ще се завърне в България през юли 2020-та година, за да представи „There are no stars“ на живо. Албумът вече е наличен във всички стрийминг сайтове.

Официален сайт на триото: http://www.daviddowermusic.com/

Facebook страница: https://www.facebook.com/daviddowertrio/

YouTube канал: https://www.youtube.com/user/bigspud73

 

Мариана Василева

Marketing & Communications

David Dower Trio