Договорът за добросъседство отправя послание за мир и дава перспектива на младите хора да са щастливи и да стоят на Балканите

Интервю с Илиана Беновска:

Илиана Беновска: Илиана Беновска, Радио К2 и Канал 3. Честито, господа министър-председатели, Борисов и Заев! Въпросът е кратък, а отговорът Ви трябва да е силен! Кои са важните послания, които от Балканите отправяте към Европа, Турция, Русия и САЩ с Вашето разбирателство? Благодаря Ви!

 

Зоран Заев: Първо аз да отговоря. Посланията, които отправяме към нашите граждани, но и извън Република Македония и Република България до Западна Европа, до съседите, до изток – че решихме да построим приятелство, да подадем ръка и да сътрудничим. Да следваме нуждите на нашите граждани, които са убедени, че ще имат полза от това сътрудничество. А ние да завършим нашата работа в служба на тези граждани, с такива договори и меморандуми да открием перспективите на това сътрудничество. Наистина сътрудничеството, двустранни, добросъседски и регионални са перспективите на цяла Югоизточна Европа, която е част от Европа и Македония е част от Европа. Ние днес показваме как от добри приятели ставаме още по-добри приятели и построяваме съюз. И затва съм убеден, че нашите народи, гражданите ще бъдат щастливи за тези перспективи чрез такива исторически стъпки, които откриваме за тях и за бъдещите поколения.

 

Бойко Борисов: През 2014 г. започва Берлинския процес за Западните Балкани. Реално сега финишира преди 2 седмици в Триест, където беше и премиера Зоран Заев, канцлера на Германия, президента на Франция, премиера на Италия. И се взеха и подписаха споразумения, които много ясно казват какви са перспективите за Балканите като цяло. Аз съм радостен, че след посещението на г-н Заев в София и съвместното ни искане от ЕК за включването на коридор №8, ж.п. и магистрална линия съответно между България и Република Македония влезе в Берлинския процес. И то когато отиде на самия финал. Предполагам, че днес ЕК ще има прессъобщение по темата, дали подкрепя или не подобни действия, но аз съм убеден, че с отличните връзки, приятелство, които имаме със Сърбия в лицето на президента Саша Вучич, с Гърция в лицето на премиера Ципрас. И тук изрично казвам – ние не работим и този договор не е насочен срещу никой  от нашите съседи. Той е насочен само като перспектива на двете държави. Така България освен посланията за мир, дружба, просперитет, добър инвестиционен бизнес климат, усвояване на европейски предприсъединителни фондове по инфраструктурата. И както концерти правят нашите групи в момента и в България, и в Република Македония, младите ни хора да се радват, да пътуват, да са щастливи, да имат перспектива, да стоят на Балканите! Това е нашето послание!