Форумът „Моята ИТ кариера – отвъд професия програмист“ е част от инициативата „Запознайте се и програмирайте“ по време на Европейската седмица на програмирането

Снимка: delta-bulgaria.com

 

Само програмисти ли участват в създаването на софтуер? Какъв е процесът по реализирането на един софтуерен проект и има ли други професии, които участват в него? Ако уча програмиране, непременно ли трябва да стана програмист?

Това са част от въпросите, на които ще бъде даден отговор по време на Кариерния форум за ученици „Моята ИТ кариера – отвъд професия програмист“. Събитието ще се проведе на 21 октомври 2017 г. от 13:00 до 16:00 ч. в Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София (ТУЕС), с адрес ул. „Владимир Пашов“ 2, жк „Младост 1“, София, в района на УМБАЛ „Св. Анна“.

По време на форума ученици от 8 до 12 клас, които имат интерес към програмирането, могат да се срещнат с представители на различните професии, участващи в един ИТ екип, разработващ софтуер. Ролите на software developer, quality assurance, business analyst, дизайнер, product manager, предприемач и др. ще бъдат представени от професионалисти, които ги практикуват, повечето от които завършили ТУЕС. Те ще разкажат за специфичните изисквания и предизвикателствата пред всяка една професия, свързана с разработването на софтуер.

Целта на форума е да разшири кръгозора на младежите и разбирането им за ИТ бизнеса, както и да адресира често срещаната представа, че ако учиш програмиране можеш да станеш само програмист. Събитието ще се състои от две части. В първата, презентационна част, ИТ професионалистите ще представят различните роли в софтуерния екип, а във втората, интерактивна част, учениците ще могат да разговарят лично с всеки от тях и да научат повече за конкретните професии, които са привлекли вниманието им.

Събитието е безплатно и е отворено за всички ученици, които имат интерес към програмирането, като е необходима предварителна регистрация в сайта на инициативата.