Какво ни внушава музиката на българските творци?

На тазгодишните награди на БГ Радио се откроява името на Ангел Симеонов, който участва със седем свои песни, които имат 20 номинации. Това не е случайно.  Лириката му е пленила не един или двама бележити български певци. Поезията на Ангел Симеонов е доста отличителна и това се забелязва на фона на всички останали текстове, които са в класацията.

Повечето  от творбите  на Ангел Симеонов са композирани от композитора  и негов приятел Росалин Наков.  Тази симбиоза постига забележителни успехи, което става видно от номинациите на БГ Радио. В интервю за sofiapress г-н Наков сподели за емоциите и труда, стоящи зад музиката по стихове на Ангел Симеонов.

Как се запознахте с творчеството на Ангел Симеонов?
Преди години попаднах на книжка с негови текстове и точно тя положи основите на това творческо сътрудничество и приятелство.

Помните ли първата песен, която композирахте по негови стихове?
Първата песен, която композирах по негови стихове е ,,Ангел”. Хареса ми играта на думи със собственото му име. Но първата, която записахме и ,,видя бял свят” беше ,,Есен”, в изпълнение на Васил Петров.

Какво ви вдъхновява да композирате конкретно неговите текстове?
В основата на създаване на музиката и аранжимента стоят посланията и внушенията на текстовете на Ангел. Стремил съм се да ги предам възможно най-добре, разбира се  по начина, по който аз ги усещам.

Каква е причината да се сработвате така добре с Ангел Симеонов?
Неговите стихове са толкова близки до моите усещания и естетика, че имам чувството, сякаш аз съм ги написал. Това ми дава възможност сравнително бързо да  композирам. Чета ги постоянно с желание, не защото  ми е работата. Тази е причината и да съм крайно взискателен към това, което творя.

 Росалин Наков и Васил Петров

А какво е посланието, което отправяте със своята музика към слушателя? 
До слушателя достига едно 3-4 минутно послание от нас, зад което стои огромно количество работа на мен и други големи професионалисти, с които работя. Има един цитат от ,,Старата ми къща” нa Ангел: ,,В oсновите вградих сърцето си,  а моите мечти-в комините…” По същия начин винаги се стремя  да влагам и сърцето, и мечтите си в работата.  Надявам се да докосна душите на хората и да ги накарам да мечтаят – един от важните моменти в изкуството.

Ние, слушателите чуваме как тоновете се леят плавно от музиката на Наков и сякаш да композираш е най-лесното нещо на света. Само, че това са дълги часове на записи, миксиране, правене на аранжимент.  Росалин Наков не един път  заяви, че е късметлия да работи  това, което обича.  За него безспорно важи принципът-профезионализмът е в изпипването на детайлите. Изпипани до последния детайл са и следните песни, номинирани от БГ Радио: ,,Бряг за двама” и ,,Любов като насън”.

„Бряг за двама“ – изпълнител Васил Петров, композитор Росалин Наков – номинирана за БГ песен, БГ текст, БГ изпълнител.

Когато бавно над морето
нощта се спусне с лунен мрак
и птица литне отдалеко
да търси брод към роден бряг;

когато бриз от изток тръгне
и стигне тук във късен час;
звезда самотна плахо пламне
и гасне с вятъра над нас,

когато лунната пътека
огрее морски ширини
и стигне с поглед надалеко
до необятни висини;

и край скалите, замечтани,
във валс прегърнати вълни,
от танца вечен обладани,
потънат в мрачни дълбини,

Пр.:  ще разбереш, че тук сме двама
и морето е пред нас,
и в нищо друго смисъл няма-
отанали сме ти и аз!

 

https://www.youtube.com/watch?v=WO8es6TM1GQ


„Любов като насън“ – изпълняват Силвия Кацарова и Орлин Горанов,  композитор Росалин Наков – номинирана за БГ песен, БГ текст, БГ Дует

 

Събудих се след чуден сън.
Звездите бавно гаснеха в прозореца
и птица нежно пееше навън,
листата на дърветата пригласяха.

И утро се пробуди в мрака
с усмивката на твойте очи.
Сънувал съм те – теб съм чакал –
притихнал спомен в две сълзи…

В душата ми бе тихо като в храм.
С камбанен звън сърцето тихо биеше.
Аз ли съм, или не съм? – Не знам.
В съня отминал тайната се криеше:

Сънувах бяла лунна светлина.
Чух стъпките на влюбено момиче
и във съня си срещнах любовта,
и в този миг разбрах, че те обичам!

https://www.youtube.com/watch?v=tJ1fMgDPoPg