Посланичката на Мароко покани български проектанти и строителни фирми да участват в инфраструктурни проекти

На снимките:Светослав Глосов – Почетен консул на Кралство Мароко в Пловдив и Нейно Превъзходителство г-жа Закия ел-Мидауи, Извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България

 

Почетният консул на Кралството в Пловдив работи за пряка самолетна линия между двете страни и взаимно признаване на дипломите за висше образование

„Има много допирни точки между икономиките на нашите две страни“, обяви днес на среща с пловдивския бизнес Нейно Превъзходителство г-жа Закия ел-Мидауи, Извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България. Представители на 11 водещи пловдивски компании обмениха информация и мнения с висшия африкански дипломат по покана на Светослав Глосов – Почетен консул на Кралство Мароко в Пловдив. Срещата, преминала в непринуден приятелски разговор, се състоя в Почетното консулство – сградата на адвокатско дружество „Богданов и Пенев“. Нейно Превъзходителство покани български проектантски и строителни фирми да участват в инфраструктурни проекти в африканската страна. „Кралство Мароко и Република България имат сериозен потенциал да увеличат търговския обмен въз основа на развитието на икономиката. За съжаление нашите отношения не са на това ниво, на което бих желала, народът на Мароко трябва да опознае България по-добре“, смята г-жа Закия ел-Мидауи. Тя подчерта, че ще помага на българските фирми да намерят своите марокански партньори и обратно.

Посланичката е силно впечатлена от големите международни компании, които са ситуирани в Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Тя е разгледала част от тях по време на визитата на дипломатическия корпус през юни в ТИЗ. „Това събитие бе важно за опознаването на българската икономика, надявам се и догодина отново да има подобно“, сподели г-жа Закия ел-Мидауи.

Нейно Превъзходителство посочи, че в момента над 100 марокански студенти следват  в България. Когато в Кралството повече хора научат, че стандартът на живот в двете страни е почти еднакъв, тази бройка задължително ще се увеличи, убедена е посланичката. „От 2 години работим за Меморандум за взаимно признаване на висшето образование“, включи се към темата Светослав Глосов. Почетният консул на Кралство Мароко в Пловдив припомни, че преди години е имало директна самолетна линия между двете държави, която е улеснявала отношенията във всички аспекти на живота. Може би бъдещият оператор на летище Пловдив ще открие нова, оптимист е г-н Глосов. Той посочи и няколко факта, които биха заинтересували българските фирми и туристи – пътуваме в Мароко без визи, страната е една от най-мощните африкански икономики, вратата на Европа към Черния континент, светска държава, която след Турция има най-дългата брегова ивица – на Средиземно море и Атлантическия океан.