СътвоРиМи: Изнесохме концерт пред крави

По отделно са Мартин Петрушев, който е  завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ  и  Константин Кучев, който се занимава с музика и я преподава на деца. По отделно Мартин играе театрални представления, пише статии и изучава магистратура. Константин свири на китара, цигулка, виола и още няколко инструмента.
Заедно са “музиката на метрото” и едни момчета, които могат да ви разведрят и извадят от рутината.
Заедно са СътвоРиМи. И заедно застанаха пред репортера на Sofiapress Мариела Петкова.

Двамата  се познават ,,още преди да  съществуват времето и пространството”, шегуват се младите творци. Но извън философските категории запознанството им започва през лятото на 2014г. Мястото е фестивал, където Георги Господинов преподава творческо писане. Пред него двамата младежи импровизират по- отделно, като Мартин започва да прави рими, а Константин свири на цигулка. Тогава самият писател Господинов им предлага да творят заедно и  така да се каже им ,,дава своята благословия”-споделя Косьо. Това донякъде обяснява симбиозата между двамата младежи и техния последвал успех.

Минават няколко  месеца, когато Мартин и Косьо се откриват един друг  край лагерния огън в ,,Кара дере”. Константин свири на китара, а Мартин  спонтанно започва да му говори в рими.  По този начин, под съпровода на китара и пред мнозина души, се уговорят за фестивала ,,Беглика” – фестивал сред природата. През 2015г  за първи път правят официално представление, където се появяват с творческото си име СътвоРиМи.

СътвоРиMи са изнасяли представления в кино ,,Влайкова”, Алма Алтер , фестивали ,,Беглика”, ,,Въздухария”, ,,WakeЪп”, по морски курорти и други любопитни  места.

За вече три години,  двамата натрупват освен творчество, редица интересни истории:

Преди две години, в Стария град, по време на “Нощ на музеите”  по улицата минават хора с униформа и  гърмящи пушки. ,,Българщината ме удари и почнах да сипя рими за  Шипка, за опълченците, за защитата,  хората се тълпяха и тълпяха…” – коментира въодушевено Мартин за спомените си там.

Друга необикновена ситуация, в която попадат е сътворимуване в кравеферма пред влажните и ангажирани погледи на крави, гъски, патки, елени и други представители на животинското царство, във връзка с една реклама, която двамата снимат.

,,Наистина усещах, че нямам граници,  че хората могат да летят” , споделя Косьо, по повод едно от  най-вълнуващите преживявания, за което разказват момчетата с усмивка – летенето с парапланер.
Въздушното пространство и те,  плюс една китара, е равно на нещо неописуемо. Наистина много млади хора им завиждат, че дори при такива условия СътвоРиМи отново творят музика и рими.

На въпроса, как ги възприемат извън София, те отвръщат, че в различните градове отношението на жителите е различно и понякога противоречиво. Все пак СътвоРиМи споделиха, че най-хубавите им преживявания са в Пловдив и Варна.

 

В България СътвоРиМи са прецедент. Съществуват импровизатори само на рими или само на мелодии с китара, но точно по този специфичен начин, по който сътворимуват Мартин и Константин, никой друг не го прави.

Как го правят? Как спонтанно нареждат смислени рими и създават песен? Как успяват да запазят своята оригиналност? 

СътвоРиМИ не разчитат на шаблони при представление и  дори, ако се стигне до мотив, който се преповтаря винаги се стремят да избягат от клишето и да бъдат оригинални. ,,Неведнъж сме отказвали темата любов, защото предпочитаме по-необикновени думи като дървосекач, например” , разказват те смеейки се.

Повечето хора не си дават сметка колко трудна територия е импровизацията.  А те импровизират с правене на музика и римувани текстове, синхронизирайки се отлично.  Синхронът помежду си  обясняват като ,,божествeна искра”. Според тях: ,,Между комуникацията на двама души се ражда трето същество и във времето то се развива и променя.”  Съществото, родило се от творчеството, приятелството и комуникацията между тях наричат г-н СътвоРиMи.

На 10 март в зала 42 на НДК СътвоРиМи ще изнесат театрално-музикален и литературен перформанс. Ще обединят импровизaция, мултимедия и поезията на своите гост-поети Георги Константинов и Иван Ланджев. Публиката ще чуе и най-новата им придобивка looper машина, която закупуват с парите от рекламата в кравефермата.

Автор: Мариела Петкова

2 Comments on “СътвоРиМи: Изнесохме концерт пред крави”

Comments are closed.