Всичко което трябва да знаем за ориентализма

Европейците от 19-ти век били впечатлени от Близкия изток и Северна Африка. Всичко започнало, когато фантастичните истории за “другият свят” служели като оправдателна точка за инвазията на Египет от Наполеон. Когато войниците му докарвали чужди обекти и предмети обратно, европейците искали да видят още…

Antoine-Jean Gros, General Bonaparte Visiting the Pesthouse at Jaffa, 1804, The Louvre

Какво е ориентализъм? 

Eugene Delacroix, Reclining Odalisque or, Woman with a Parakeet, 1827, Musée des Beaux-Arts de Lyon, Lyon, France

Ученият Едуард Саид, в своята книга от 1978г, “Ориентализмът”, определя това явление като “Западен стил на доминация, реструктуриране и власт над Ориентът”. Ориентът, територията на Близкия изток и Северна Африка, служел като контрапункт на Европейската култура, която “се съставялa от силата и идентичността си срещу културата на изтока и нейната аутсайдърска сурогатност.” 

Пороците

Jean-Léon Gérôme, The Snake Charmer, 1880, Sterling and Francine Clark Art Institute

За да оправдаят своите империалистични виждания, европейците гледали на източните хора, като на диваци, празни и хаотични. А изтокът е дом на западните пороци и подтиснати нужди, и картините успяват да го изразят. За това и имаме толкова художествени сцени в баните и харемите, чрез които западният човек да може да се докосне до това нещо, намиращо се отвъд бариерата на ориентализмът.

Ефектът на реалността

Anne-Louis Girodet, Revolt of Cairo, 1810, The Art Institute of Chicago

Много от нарисуваните сцени от западните художници са фантазии и интерпретации, защото те дори не били напускали континентът. Те използвали незначителни детайли, за да създадат една илюзорна реалност.

 

dailyartmagazine

Автор: Пламен Михайлов