Ясен Тодоров: Христо Иванов и Георги Близнашки взривиха ВСС, а президентът Радев да реши дали ще остави ВАС без ръководител

Снимка: “Беновска пита”

Интервю между Беновска и Явор Тодоров в суров вид.

На 17.09.2017 Ясен Тодоров, член на ВСС към прокурорската колегия и председател на Етичната комисия, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, заяви позиции по следните теми:

Окоплектован ли е новият ВСС?

Има избрани петима души от професионалната квота на прокурорите и следователите. Има шестима души, избрани от съдиите. Ако народните представители изберат единадесет души от квотата на парламента, ще се сформира нов ВСС. Законът казва, че трябват 2/3 от състава, за да се конституира новия съвет, заяви Ясен Тодоров.

 Ще поискате ли оставката на Лозан Панов?

 Ясен Тодоров отговори, че не е спирал да иска тази оставка в индивидуално и лично качество. Според него, най-тежките нарушения на Панов са политическата му дейност, която нанася много тежък удар върху имижда на съда. Лозан Панов може да бъде отстранен от поста шеф на ВКС, ако 17 души от ВСС гласуват за това. Това няма да се случи в сегашния мандат на ВСС, каза Тодоров. Лозан Панов трябва да реши какъв иска да бъде – председател на ВКС или политик. Лозан Панов не дължи вярност и послушание на тези, които са го избрали, но дължи елементарна коректност.

 Оставката на председателя на СГС Калоян Топалов

 Оставката на Калоян Топалов е голяма загадка, посочи Ясен Тодоров. Медиите твърдяха, че Софийски градски съд работи най-добре от всички съдилища в България. Калоян Топалов е избран за шеф на СГС по старите правила на ВСС, преди съвета да бъде разделен на отделни колегии и при тайно гласуване. Ако едно управление е било успешно, защо в средата на мандата се стига до неговата оставка.

 Отговорите на Ясен Тодоров за коментара на Беновска. Ето и коментарът на водещият:

„Беновска: Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли има ли „Емко-гейт“, има ли „Отвличания-гейт“, има ли „Грипен-гейт“, има „Антикорупция-гейт“, има ли „БТВ-Нова ТВ- гейт“, има ли  „Вот на недоверие-гейт“ и Цветан Василев ли е поръчител на тези „гейтове“?

 Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли за шумният или сред „тишината  в спалнята“ опит на политиците в опозиция Румен Петков и Татяна Дончева да атакуват ВПК на България, защитавайки оръжейното дружество с отнет лиценз „Емко“ и псевдособственика му Емилян Гебрев? Нека да знаем кой и заради какви интереси  клати ВПК, министъра на икономиката Караниколов, вицето и министър на отбраната Каракачанов и премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. 

 Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли за обвиненията по отвличанията на екссъветника от ДАНС Алексей Петров срещу ексзаместник-главния прокурор Бойко Найденов?

 Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли защо президентът Радев така страстно защитава покупката на самолети „Грипен“ и вещае, че ако купим други „ще приземим авиацията“? 

 Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли защо председателят на БСП Корнелия Нинова така упорито иска антикорупционният орган на България да е под командването на президента Радев и е против ролята на НС в борбата срещу корупцията?

 Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли защо двете частни ефирни телевизии БТВ и Нова услужливо и едностранно се месят в политиката?

Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли защо проверяваният от прокуратурата заместник-председател на 44 НС Марешки иска вот на недоверие и се опитва да подклажда протести срещу правителствата?

Г-н Цацаров, ще се самосезирате ли и дали зад всички тези „гейтове“ не стои фалиралият КТБ Цветан Василев?

Аз съм Беновска и питам.“

Отговорите на Ясен Тодоров:

 „Словесната престрелка между Алексей Петров и Бойко Найденов се базира на техни лични отношения”, посочи той.

 „Аз съм недолюбван от определени медийни кръгове. Преди време Иво Прокопиев беше избягал в чужбина, защото се опасяваше за живота си и тази заплаха идваше от Цветан Василев. Всички тези лица имат един общ враг и това е българската прокуратура, отговори Ясен Тодоров. „Имат брак по сметка, общ интерес да бъде атакувана прокуратурата, за да излязат ненаказани от ситуацията, в която се намират“, допълни още Тодоров. Прокуратурата се опитва да си върши работата и атакува хора с огромни икономически възможности”, посочи Ясен Тодоров.

Не се залага мина на новия ВСС със заявката на президента Радев, че той няма подпише указа за председател на Върховния административен съд?

 „Не считам, че председателят на ВАС трябва да бъде избран от новия ВСС. Процедурата е спазена в детайли от този съвет. 80% от съдиите във ВАС подкрепиха Георги Чолаков. Натежа некоректната атака срещу него от председателя на ВКС Лозан Панов. Има опасност ВАС да остане дълго време без действащ председател. Мандата на Георги Колев изтича на 22 ноември и няма как затова време да бъде избран нов председател на ВАС, дори максилано бързо да действа новия ВСС. Това означава, че отначало ще започне процедурата по избор за шеф на ВАС. ВСС ще функционира и с един член по-малко, защото председателя на ВАС е по право член на ВСС. Някой от заместниците на Георги Колев ще управлява временно съда”, отговори Ясен Тодоров.

 Отчет на работата на ВСС

 Ще се върна да работя като следовател. Нямам амбиции за председател на СГС или за зам.-главен прокурор.

 Подобряване условията на работа на магистратите. С над 20% са увеличени заплащанията на магистратите през този мандат на ВСС. Ще се открие новата сграда на Софийски районен съд и на Софийската районна прокуратура.

„Позволихме външно политическо вмешателство да повлияе върху личните отношения между членовете на съвета. Големите проблеми във ВСС дойдоха в момента, в който се сформира служебен кабинет на проф. Георги Близнашки и в момента, в който Христо Иванов стана министър на правосъдието“, завърши Ясен Тодоров разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2 на 17 септември 2017 г.

Автор: Пламен Велев