ЖП гара в Цюрих се превърна в Амазония

Това лято Ернесто Нето ще създаде грандиозно съоръжение, което ще донесе духа на тропическите гори в Амазония и вероятно някои амазонски жители до централната железопътна гара на Цюрих. Наречен GaiaMotherTree, проектът, организиран от фондацията Beyeler, ще бъде представен в началото на юни.

Сам Келър, директорът на фондацията Beyeler, близо до Базел, каза пред artnet News, че швейцарската жп гара в  Европа е еквивалента на Нюйоркския Grand Central – “почти половин милион души” преминават през деня. Келър се надява, че инсталацията на Neto ще стане най-посещаваната съвременна творба в Швейцария. Посетители ще  са хора, които пътуват през Цюрих до Арт Базел.

Инсталацията е най-амбициозният проект за публично изкуство на Beyeler за 20 години, каза Келер. Тя се свързва само с “Опакованите дървета” на визуалните артисти Кристо и Жан-Клод (1997-98). Художниците   покриват повече от 100 дървета с тъкан в ливадите около частен музей.

“GaiaMotherTree ще бъде повече от прекрасна скулптура и ще създаде пространство за медитация, образование и публично програмиране в средата на тази натоварена железопътна гара“, каза Келър.

Събитието може да бъде посетено и в Европа от Хуни Куин, коренното население, живеещо в Амазонка близо до бразилската граница с Перу. Делегация пътува до Италия за предварителен преглед на миналогодишното биенале “Венеция”, за да помогне за откриването на работата на Нето в “Арсенал”, която също беше вдъхновена от традициите и ритуалите на Хуни Куин.

 

 

 

 

Artnet