Мостовете, които свързват България и Америка

Всеки, който отиде в Копривщица, задължително трябва да мине по един на пръв поглед най-обикновен мост, малък и леко „прегърбен“.

Но той всъщност е изключително важен – на него се разиграва едно от най-преломните събития в българската история. На 20 април 1876 г., местните революционери научават, че плановете им за всеобщо въстание срещу османската власт на 1 май са били предадени. Решават да действат веднага. Чета от бунтовници щурмуват улиците на града с развят байрак и под звуците на предупредителни изстрели и камбанен звън обявяват независимост от Султана. Така започва Априлското въстание – на мост, с няколко изстрела и победа за въстаниците.

Снимка © Джон Фелан

Сто и една години и ден по-рано се случва почти същото – в американските колонии.

След няколко инцидента и Бостънското чаено парти, през февруари 1775 г. британското правителство обявява, че Масачузетската колония е в състояние на бунт. Следва затишие до април 1775 г., когато правителството изпраща войски до Конкорд да конфискуват запасите, които бунтовниците съхраняват там. Запасите липсват, но на място са бунтовнически части, готови за действие.

Първото сражение избухва на разсъмване на 19 април 1775 г. при Лексингтън. Бунтовниците там са разгромени, но по-късно през деня, при Конкорд, въстаниците надделяват. Бунтовнически и правителствени части се сражават при Северния мост на Конкорд. По-многочислените въстаници отблъскват кралската войска. Така започва Американската война за независимост.

 

 

Препечатано от списание Vagabond. Текст от Димана Трънкова.