Публични библиотеки разпространяват безплатни семена за устойчивост

Наскоро редица обществени библиотеки в САЩ излязоха с творчески начини за насърчаване на образованието чрез ангажираност. Макар че повечето от тези публични програми съществуват за да насърчат любовта към четенето, една нарастваща кампания имаща същата цел, използва интересен подход като предлага на членовете на библиотеката безплатни семена от плодове и зеленчуци.

Известни като семенни библиотеки, тези колекции от безплатни пакети се появяват в стотици библиотеки в страната. Докато някои библиотеки просто разменят семена с членовете си, други позволяват да бъдат семената да бъдат изнесени и посадени с разбирането, че семената на бъдещи растения ще бъдат върнати в библиотеката.

Идеята е всъщност посетителите за плащат за посещенията и членските си карти с тези семена и да се получи един кръговрат.

В допълнение към осигуряването на цикъл на споделяне на семена, тази политика на “плащане” създава чувство за общност във всяка местна библиотека. “Семената са “културни документи за това, което сме запазили и оценили за ценно от гледна точка на вкуса и общността“, споделя  Ребека Нюбърн, съосновател на калифорнийската библиотека “Richmond Grows Seed Lending”, пред Atlas Obscura. Когато вземем семената и ги засадим и върнем, всъщност добавяме друга глава.

В усилията си да образоват обществото и да насърчават устойчивостта, много обществени библиотеки отделят свободни семена в т.нар. “Семенни библиотеки”.