Романите „Петият син“ и „Чест сред мъжете“ на канадската криминална писателка Барбара Фрадкин

Романите „Петият син“ и „Чест сред мъжете“ от Барбара Фрадкин са носители на наградата на криминалните писатели на Канада за най-добър криминален роман.

 

В „Петият син“ инспектор Грийн проучва семейни тайни, които някой иска да запази погребани, независимо от цената.

Злополука или самоубийство? Това е простият въпрос, зададен на инспектор Майкъл Грийн, когато дрипав странник пада от изоставена църковна кула в тихо село край река и намира смъртта си. Но когато жертвата се оказва отдавна изгубен син на местно фермерско семейство, прокълнато през последните години от трагедия, лудост и смърт, Грийн започва да подозира нещо много по-зловещо. Изследвайки миналото на семейството, той разкрива токсична смесица от твърд фундаментализъм, тийнейджърски бунт и семейна тайна, толкова ужасяваща, че двайсет години по-късно някой все още отчаяно се опитва да попречи на истината да излезе наяве.

 

„Всичко върви прекрасно чак до обрата в края. Поредицата с инспектор Грийн става все по-добра с всяка книга.“                                    Globe and Mail

„Една от най-продължителните и успешни серии в канадската криминална литература и с основателна причина.“                               Ottawa Review of Books

„Една изключителна мистерия, с още по-сложни герои и по-напрегнат сюжет. Силната страна на Фрадкин е емоционалната цена на престъплението.“ 

Ottawa Citizen

Психологически трилър, управляван от герои, които преобръщат страниците.“

Midwest Book Review

 

 

 

 

В „Чест сред мъжете“ докато прави разследване на убийството на неидентифицирана жена, чието тяло е открито на брега на река Отава, инспектор Грийн разкрива десетилетна военна тайна, която някой отчаяно иска да скрие.

Грийн и неговият екип се ровят по-дълбоко в мрачното минало на мироопазваща част, в резултат на което инспекторът се оказва въвлечен във високи залози на федерална изборна надпревара в настоящето.

Какво престъпление е извършено в Югославия преди повече от десетилетие? Все още ли някой убива, за да попречи на тази тайна да излезе наяве?

 

 

 

„Фрадкин вплита сложен проблем в роман, който работи на две нива: като мистерия и като насочващ вниманието към сериозен канадски социален проблем“.

Hamilton Spectator

„Най-майсторската и завладяваща история досега в поредицата.“

Ottawa Citizen

„Най-добрата. Солиден сюжет и добри герои.“

Globe and Mail

 

 Барбара Фрадкин (родена през 1947 г. в Монреал, Канада) е завършила докторантура по клинична психология в университета в Отава. Тя е автор на кратки мистериозни разкази, двукратен победител в годишния конкурс за канадски разказ на канадското списание „Storyteller“. Написала е три отделни поредици от романи с участието на инспектора на полицията в Отава Майкъл Грийн, селския майстор Седрик О’Тул и хуманитарната работничка Аманда Дусет. С „Петият син“ и „Чест сред мъжете“ печели Наградата на криминалните писатели на Канада за най-добър криминален роман (известна като „Артър Елис“) съответно през 2005 г. и 2007 г. „Дяволът да плати“ и „Древните мъртви“ (2021 г.) са най-новите й книги.

Българските издания на книгите „Петият син“ и „Чест сред мъжете“ могат да бъдат закупени от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас) www.avianabg.com. Те са издадени с подкрепата на Канадския съвет за изкуства.