Как френската фотографка Валъри Белин разглежда женствеността

Абстрактната фотография на Валъри Белин свързва реалността с фантазма. В нея човешкото тяло е средство за медиация между технологии и натуралното. То изглежда не каквото е, а каквото неговият притежател иска да бъде. Валъри използва за свои модели бодибилдъри, танцьори, модели поставени до изкуствени манекени. В своите проекти засяга теми като фетишизацията на мейнстрийм красотата, трансексуалността и проблематиката за медията като медиатор на колективни образи.

Изложба в Huxley-Parlour, Лондон проследява погледа на фотографката през годините с женственото и неговата форма.

Тя представя 15 творби, направени между 2001 – 2017г. Основен акцент е човешкото тяло, уловено в момент на трансформация. Неговата изменчивост в благоприятните за това условия в днешно време е постоянна препратка в работата на Белин. Портретите, включени в нея са част от проектите “Printed ladies”(2017), “Black eyed Susan” (2010-13), “All star”(2016).

Lady Pastel, from the series Painted Ladies, 2017 © Valérie Belin courtesy Huxley-Parlour Gallery

Нейната последна разработка е Printed ladies“, включваща осем черно – бели портрета на професионални модели в голям формат.

Всяка една е именувана спрямо четката, която е използвана за софтуерния ретуш и съответно за сходно направения грим. В резултат моделите приличат на живи картини. За постигането на ефекта тя работи в колаборация с професионалния гримьор Исамая Френч. В контраст с общия изглед, очите на жените остават одухотворени и чувствени. Те разкриват вътрешния свят и по този начин придават индивидуалност на всеки един портрет. Проектът е вдъхновен от колективната фантазия за театралното, маската, създаването на изкуствен външен пласт.

“The Avneger”, from the series All star, 2016 © Valérie Belin courtesy Huxley-Parlour Gallery

Темата за съпоставянето между реалност и  фантазия вдъхновява и  предишен неин проект – „All stars” (2016).

В него е атмосферата е хаотична, обсесивна, наситена, контраст между цветове и негатив. Белин решава стилът на позиращите моделите в черно – бяло, като поставя за фон колажи от комикси и нейни собствени графични шаблони. Човешките фигури може да изглеждат истински за зрителя, но те са част от фантастичен свят, населен от супергерои и митологични същества.

“Safron”, from the series Super Models, 2016 © Valérie Belin courtesy Huxley-Parlour Gallery

Валъри Белин е френска фотографка, носителка на редица награди.  Нейни лични изложби са представяни в “Музей за изкуство и мултимедия“ в Москва(2013г), The Musée d’Orsay, Париж (2008), Centre Pompidou, Париж(2015) и заедно с други творци в „Шанхайския център за фотография“, „Музей за съвременно изкуство“, Ню Йорк и др. Повечето нейни проекти са по-скоро визуални в своя замисъл, отколкото концептуални. Работата й е вдъхновена от американския минимализъм със своите изчистени форми и италианския барок в своята театралност. Заигравайки се с композицията, сценографията, грима, тя създава герои от нищото.