Отвъд цветята и пустинята, Ню Йорк на Джорджа О’Кийф

Georgia O’Keeffe, East River from the 30th Story of Shelton Hotel, 1928, The New Britain Museum of American Art, Stephen B. Lawrence Fund

 

Тя е най-известна с фините, понякога почти абстрактни изображения на цветя и пейзажи в Ню Мексико. Но има и друга голяма глава в художествената кариера на Джорджа О’Кийф, която понякога се наблюдава от Нюйоркския период.

О’Кийф прекарва по-голямата част от живота си в тихо ранчо в пустинята на Ню Мексико, но в продължение на няколко години живее в доста разнообразни квартали, в средата на ярко нарастващия метрополис Ню Йорк. Поканена е от фотографът Алфред Щиглиц, собственик на галерията, духовен водач на авангардната сцена на Ню Йорк и бъдещ съпругът на О’Кийф. Преди да реши, че Ню Йорк не е точно по неин вкус, тя обрисува няколко прекрасни градски пейзажа.

Тя пристига в Ню Йорк в епохата на разрастващите се небостъргачи, които се превръщат в неин основен обект за градските й пейзажи. Почти всички се придържат към издължени, вертикални пропорции, подчертаващи монументалната скала на сградите.

On the left: Georgia O’Keeffe, Radiator Building – Night, New York, 1927. On the right: The Shelton with Sunspots, N.Y., 1926 © 2014 Georgia O’Keeffe Museum / Artists Rights Society

Някои от картините демонстрират блясъкът на небостъргачите, особено през нощта, когато се превръщат в богато осветени кули, носещи усещане за нематериалност. Но освен това, О’Кийф улавя и хотел Шелтън (в който и самата тя отсяда) в ярка дневна светлина, със слънце, сияещо отвъд фасадата. Интересно е и как създава фотографския ефект на слънчевите лъчи, образуващи точки на лещите на камерата. Тя просто рисува жълти и оранжеви точки на платното. Резултатът е успешен.

Но по онова време, Ню Йорк съвсем не е единствено Манхатан и небостъргачи. Освен че отсяда в хотел Шелтън и го рисува, тя запечатва на платното и гледката от прозореца на хотелската си стая, в която преобладават заводски комини.

Georgia O’Keeffe, East River No. 1, 1927 / Artists Rights Society

Въпреки очарованието, което имала към града, основата на нейния интерес съвсем не била свързана със създадени от човека структури, а точно обратното – природата. Въпреки че била в Ню Йорк, в картините си успявала да намери детайлите на небето и облаците, високо горе, между върховете на сградите. В крайна сметка тя останала за постоянно в Ню Йорк. Може би това решение било лесно за вземате, след добрата оценка на нейните градски картини, но в среда, доминирана от мъжете, нейните колеги артисти я съветвали да се придържа към рисуването на цветя, защото небостъргачите били мъжка работа.

 

dailyartmagazine

Автор: Пламен Михайлов