Честваме 195 години от рождението на Петко Р. Славейков

На 17 ноември 2022 г. се навършват 195 години от рождението на големия възрожденец Петко Р. Славейков. Националният литературен музей и редакционната колегия на сп. „Читалище“ организират поетичната вечер „Минах живот любороден“.

Събитието ще открие Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей.

В къща музей „Славейкови“ ще прозвучат стихове, посветени на големия възрожденски поет, преводач и даровит публицист, автор на повече от 50 книги, борец за църковна независимост, участник в борбите за първата  българска конституция, министър, издател, вестникар… Петко Славейков е редактор на третата годишнина  на списание „Читалище“ ( 1872 – 1873), на страниците на което, в бр. 10/ 31 юли 1873 г., за първи път е публикувана известната му поемата „Изворът на белоногата“.

В събитието ще вземат участие главният редактор на сп. „Читалище“ Боян Ангелов – председател на СБП, и съвременни поети и писатели – сътрудници на списанието.

Програмата на поетичната вечер включва още: представяне на юбилейния вестник, който Националният литературен музей подготви по повод годишнината.

Гостите ще могат да видят и временната изложбата „От раклата на Славейкови“, включваща избрани експонати от богатата етнографска колекция на Петко Р. Славейков и неговото семейство.

Заповядайте на 17 ноември 2022 г.(четвъртък), от 18.00 часа в къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“ на адрес: София, ул. „ Г. С. Раковски“ 138.