Излезе сборникът с разкази на Лъчезар Ангелов „Разминавания по еднопосочни улици“

Това лято Издателство „Библиотека България“ е подготвило за своите читатели много книжни изненади и качествени издания. Едно от новите предложения на издателството е сборникът с разкази на Лъчезар Ангелов, която носи името „Разминавания по еднопосочни улици“. Автор на корицата е фотографът Светослава Мадарова, редактор – Ива Спиридонова. Любопитното за тази книга е, че авторът, през призмата на своите герои, повечето от които реално съществуващи хора, разказва с техните гласове изключително зряло за изживените от него самия епохи и безброй посетени дестинации и в същото време сборникът е дебютна за автора, който не е познат на читателите.

Ето какво споделя самият той за „Разминавания по еднопосочни улици“:

Орисията да прекараш голяма част от живота си от погрешната страна на Стената. Изгревът да проектира силуета ти върху нея. По залез да мръзнеш в сянката ѝ. Да знаеш всичко за Лятото на любовта и фестивала на остров Уайт без да си бил част от тях. И да се събуждаш щастлив след съня, който се връща при теб всяка нощ – пътуваш на автостоп към Индия, опияняваш се от абсурдността му и това те прави щастлив. Да тръгнеш в обратната на Индия посока –  единствената, в която поне част от пътя е отворена за теб. Да преживееш сюрреалистични любови, раздели и срещи на сюрреалистични места. Да разказваш за тъга и меланхолия, когато Стената вече е разрушена и всички пътища са отворени. Да сънуваш живота си в паралелния свят, в който си бил затворен – как, без да се обърне, се отдалечава от теб.  Да разказваш за трудния избор между самота и омерзение.

Редакторът на книгата, поетесата Ива Спиридонова, пише:

Животът е пътуване, дестинациите са неизброими, а най-важната от тях си ти самият в различните ти роли, възрасти, състояния. Или човекът когото искаш да срещнеш, приятелят, любимият, близкият. Но твърде често улиците са еднопосочни, също както и билетите за бъдещето. И се разминаваме, крачейки в една посока. Или не се срещаме, просто защото вървим рамо до рамо, а не един срещу друг. Не можеш да вървиш срещу същността си, но успешно можеш да се разминеш със себе си, ако не си готов да се познаеш. А може би ние, хората, сме обречени да се разминем точно с онези пристигания, предназначени за нас. За да продължим да търсим своето място и идентичност. И, пътувайки на стоп през сърдечните си пустини, най-накрая да стигнем до оазиса на своето откриване.

 Движението през времето и пътуването из света и човешките вселени е възможно с думи – за това разказва Лъчезар Ангелов в дебютната си книга с разкази. А пристигането зависи единствено от теб, Човеко.

 

Безспорно, „Разминавания по еднопосочни улици“ ще се превърне в една от най-търсените книги от каталога на издателството. Тя вече може да бъде закупена в добрите книжарници, както и в електронния магазин на „Библиотека България“ на адрес:

Разминавания по еднопосочни улици – Библиотека България (biblioteka-bulgaria.bg)

В електронния магазин на издателството могат да бъдат намерени още нови и любопитни заглавия като стихосбирките „Спасителна песен“ на Петя Цонева, „Право на самота“ на д-р Айча Заралиева, „Монолог на лятната рокля“ на Ирина Радионова и една нова любопитна съвременна новела с автор Васил Велков, наречена „(Не)възможна история“.

Нещо повече, всички книги в каталога на издателството са с 22% отстъпка до края на годината, а през юли и август „Библиотека България“ стартира кампания 1+1 – при всяка закупена книга читателят може да си избере втора безплатно тук:

https://www.biblioteka-bulgaria.bg/magazin/