Галерия Нюанс представя “100 на 100” – изложба живопис

На 19 февруари от 19:00 часа в галерия Нюанс ще бъде представена изложбата “100 на 100” на Стилиян Дичев.

Tази изложба не е опит да се впечатли публиката с нещо грандиозно и колосално. По скоро това е огромното желание на автора да пресъздаде човешки, просто, но вълнуващо своя абстрактен свят. Започвайки от изразните средства – платно, бои, четка, ръка, съвсем ординарни и достигайки до названието на изложбата „100/100“ – /от размера на повечето произведения/, всичко би трябвало да подсказва лекота и топлина на изказа. Огромната радост от всяко трепване и движение, съчетание на цветове и красиви детайли са в основата на това представяне. Голямо постижение би било ако публиката успее да се докосне до това усещане.

Част от работа на Стилиян Дичев има за цел да накара хората да пожелаят изкуство в домовете си, където да внесе атмосфера и топлина, които само то може да даде. Дори в това си желание модерния свят в който живеем, свят на отчуждение и самота, присъствието на музиката, литературата, изобразителното изкуство в бита ни, ни правят по-пълноценни и щастливи.

Както и предишни негови изложби, така и тази е създадена под влиянието на прекрасна джаз музика. Невероятният синхрон, който има между двете изкуства винаги е бил в основата на работата на художника. Композиция, атмосфера, въздействие, колорит и импровизация са основите на това съчетаване.

Известно е, че художника като всеки творец е самотен в процеса на изгражадане на творбите си, но тази самота е висша форма на взаимодейстнвие с абстрактното, невидимото, красивото, и точно този процес създава едно произведение. Колкото по-силна е тази връзка, толкова по-въздействащо е то. Ето защо всеки от нас чувства създаденото от този процес като свое дете.

„Бих искал изложбата да подскаже, че това не е представяне на живописни платна, а просто материализирана човешка емоция. Моята емоция и удоволствие от съзиданието.

Много бих се радвал, ако успея да събудя сетивата на зрителите, пренасяйки ги в моя-другия различен свят.“