Изложбата “Утрехт, Караваджо и Европа” представя шедьоври на художника

Караваджо и караваджистите – от Рим до Утрехт

На изкуството на Караваджо и неговите следовници, караваджистите, е посветена изложба в Централния музей в Утрехт, Холандия. Микеланджело Меризи да Караваджо (1571 – 1592) е един от основоположниците на бароковата живопис. Избира за модели на своите апостоли и светци обикновени хора от народа, които представя с максимален реализъм до съвсем дребния детайл. Новият реализъм в стила му на рисуване – драматични сцени, величави жестове и мистерия на светлината, привлича и вдъхновява десетки художници.

Микеланджело Меризи да Караваджо – (1571-1592)

Мнозина творци отиват в Италия, за да видят Караваджо и да се учат от него.

Микеланджело Меризи (или Америги) да Караваджо, наречен по името на град Караваджо е роден на 29 септември 1571 година в Милано. Художникът се обучава в града под ръководството на Симеоне Петерцано, който пък е учил при Тициан. В края на XVIвек се мести в столицата Рим, където по това време се строят много нови църкви и дворци и има остра нужда от художници, които да ги изпишат.

Тома Неверни

Караваджо предизвиква истински фурор през 1600 година, когато представя „Мъченичеството на свети Матей“ и „Призоваването на свети Матей“ – първите му публични поръчки. От този момент насетне никога не му липсват поръчки, но художникът трудно понася славата –заради буйния си нрав той има непрекъснати проблеми с правосъдието.Най-големият от тях е убийството на човек при сбиване, заради което папата му издава смъртна присъда. Караваджо бяга от Рим в Неапол, след това в Малта и Сицилия.

През лятото на 1610 г., Караваджо поема към Рим, с надеждата, че ще успее да измоли опрощение от папата, но по пътя умира. Фактите около смъртта му са спорни. Според някой сведения той е умрял от треска, но според други е бил убит. По ирония на съдбата няколко дни след смъртта му пристига известие за помилването му.

Микеланджело Меризи да Караваджо остава неоценен от съвременниците си, но записва името си в списъка на най-великите художници в света.


С платното от края на XVI век Караваждо популяризира натюрморта като художествен жанр. „Кошница с плодове“ е пример за изключителната точност при предаване на детайлите.

Караваджо прави революция в живописта. В периода 1600 – 1630 само в Рим, смятан тогава за центъра на света, има 2700 художници, от които 572 са чужденци. Макар и вдъхновени от едни и същи теми, работите на караваджистите се отличават. Всеки търси своя почерк, макар и в новаторския за времето си стил на рисуване, въвеждан от Караваджо.

Специално за тази изложба Ватиканът дава на Централния музей в Утрехт един от шедьоврите на Караваджо – “Полагането на Христос в гроба”. Това е една най-важните творби в колекцията на Ватиканските музеи и рядко отдавана под наем. Картината за първи път е показвана в Холандия. Посетителите можеха да я видят само за четири седмици, след откриването на изложбата на 16 декември миналата година.

Изложбата представя още един шедьовър на Караваджо – “Свети Йероним”, съхранявана в Музея при манастира Монсерат, близо до Барселона. И тази картина е представена за първи път в Холандия.

Бакхус е римкият еквивалент на Дионис – гръцкия бог на виното и лудостта

Изложбата в Централния музей на Утрехт представя, “сравнява”, изследва 70 творби на европейски караваджисти – холандци, италианци, испанец,французи, фламандци. Сред тях са и утрехтските художници Дирк ван Бабюрен, Хендрик тер Бргхен и Герард ван Хонтхорст. Обяснимо изложбата им отделя специално място и заради факта, че те рисуват с дори по-голям реализъм от патрона си Караваджо.

Утрехтските следовници на Караваджо не се спират да изобразяват света и с грозотата,която има в него, както повелява реализмът. В творбите им могат да се видят грозни носове, загнили зъби, мръсни нокти. Тер Бруген има дори съмнителната слава на художника-автор на най-грозното, но същевременно най-реалистично нарисуваното бебе в изкуството на XVII век. Третият художник от Утрехт – Герартван Хонтхорст, е имал голям успех в Рим. Както Ван Бабюрен и Тер Бруген, и той е получавал много поръчки, творбите им са откупувани от известни колекционери като кардинал Джустиниани, патрон и на самия Караваджо.

В изложбата “Утрехт, Караваджо и Европа” има творби от музеи и частни колекции от Европа и САЩ като Музея на Ватикана, “Лувъра” (Париж), Галерията “Уфици” (Флоренция), Националната художествена галерия – Лондон, Националната художествена галерия във Вашингтон, а също и църкви в Рим.

Само за първия месец изложбата е посетена от 40 000 зрители. Разглеждането на картините е организирано в няколко времеви отрязъка. За всеки такъв отрязък от по два часа се допускат ограничен брой посетители. На 7 март ще има специален концерт с музика от епохата на холандските караваджисти. Концертът се готви от музиканти, които са правили специално проучване на репертоара,съставите и композиторите от онова време. На този музикален проект е посветен специален кратък филм, прожектиран по време на изложбата.

Изложбата „Утрехт, Караваджо и Европа” може да бъде видяна в Утрехт до 24 март 2019 г. След това ще бъде показана в Мюнхен (Германия), където ще е изложена от 17 април до 21 юли 2019 г.

Източник: ДневникБг, Снимки: Facebook