България има двама шампиони в Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee

Антон Марков от ОУ “Любен Каравелов”, гр. Русе , при участниците до 7 клас и

Екатерина Башева ОУ „Иван Вазов“ Русе, при „малките пчели“ до 4 клас

 

В България състезанията Spelling Bee се провеждат за 14-та година, организирани от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС” в партньорство с Фондация “Америка за България”, с подкрепата на Посолството на САЩ и Министерството на образованието и науката.

Тази година над 8500 ученици от цялата страна участваха в училищните и регионалните състезания, които излъчиха 30 финалисти при „големите пчели“ до 7 клас и 24-ма до 4 клас.

Н. Пр. Кенет Мертен – посланик на САЩ в България, Нанси Шилър – президент на Фондация “Америка за България” и Емили Сърджънт Бийсли- президент на Американския колеж в София пожелаха успех на участниците в състезанието и в учението, и благодариха на учителите, родителите и организаторите от КОРПлюС за подкрепата.

Антон Марков

Шестокласникът Антон Марков от ОУ “Любен Каравелов”, гр. Русе стигна до финалния кръг и се изправи срещу четвъртокласника Сава Троански от Пазарджик. Антон стана шампион, след като спелува правилно думата attainment (постижения) от списъка с непознати думи. След победата Антон сподели, че с удоволствие и постоянство е учил  правописа на думите на английски език, като използвал флаш карти – с думи изписани върху едната им страна на английски, а от другата на български.  Тайната му е в спелуването на думите със затворени очи. Шампионът при „големите пчели“ Антон Марков от Русе е запален програмист и участва на национален финал на Spelling Bee за втори път.

Неговият достоен подгласник Сава Троански  от ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ в Пазарджик е в 4 клас и освен страст към английския, той е и запален математик с повече от 100 медала от математически състезания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Екатерина Башева

Също от Русе е и победителката при „малките пчели“ до 4 клас Екатерина Башева от ОУ „Иван Вазов“, която спечели финалния кръг като се състезава срещу Георги Аврамов от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Варна. Екатерина спелува правилно думата discipline (дисциплина) от последния кръг с непознати думи и сподели, че с удоволствие учи думите и чете на английски, а модели за подражание са по-голямата ѝ сестра и брат, които също са участници в състезанието. Третокласникът Георги Аврамов показа завидна увереност и спелуваше правилно и най-трудните думи.

 

Всяка години участниците в Spelling Bee в цялата страна се включат в съпътстващи кампании, а тазгодишната беше под надслов BEE Green. Така организаторите насърчават учениците да вземат участие в различни инициативи, свързани с опазването на околната среда. Задачите бяха свързани с водене на природосъобразен начин на живот, ограничаване на вредните за околната среда продукти и пестене на природни ресурси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *