Ден на европейските автори – 25 март 2024

В 40 държави на Европейския континент за втора поредна година ще се проведе Денят на европейските автори – писатели и общественици ще четат откъси от книги пред млади хора (15-18-годишна възраст). Целта на инициативата е да се насърчи интересът към четенето; да се вдъхновят новите поколения да изследват богатството на Европейската литература; да се промотира езиковото многообразие в Европа.

Четенията на авторите и обществениците ще се проведат в училища, библиотеки и книжарници.

Официални представители на инициативата за България, определени от Европейския писателски съвет в Брюксел, са:

Неда Антонова – Търговище, 2. Средно училище „Никола Маринов“

Боян Ангелов – София, 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“

Анжела Димчева – София, 37. Средно училище „Райна Княгиня“, р-н „Люлин“ 10.

 

Тримата автори са членове на Съюза на българските писатели и ще представят свои нови книги: Неда Антонова ще изведе акцентите в своя роман „Безмълвие. Греховната младост на Паисий Хилендарски“; Боян Ангелов ще говори за Възраждането и корените на съвременната българска литература в националната традиция, отразени в сборника му „Прелюдии и послеписи“; Анжела Димчева ще представи най-важното от своята историко-философска книга „Дипломация чрез литература“, посветена на Международните писателски срещи (1977 – 1986), събирали световния културен елит в София.

Вече са подадени повече от 640 заявки от отделни институции в Европа за включване в това мащабно събитие.

……….

Първото издание на „Ден на европейските автори“ се състоя по идея на Мария Габриел на 27 март 2023 г,. когато в София беше проведена Международна конференция под мотото „Обединени в многообразието“. Главни организатори бяха централата на Програма „Творческа Европа“ на ЕК и Европейският писателски съвет. Тогава в конференцията взеха участие представители на културни и образователни институции от 20 държави, а от България се включиха представители на Съюза на българските писатели, „Програма „Еразъм“, Асоциация „Българска книга“, Фондация „Глобални библиотеки“, IBBY, издателства и библиотеки.

………..

Тази година международната конференция ще се проведе в Брюксел на 25 март.

Линк към идеите на инициативата, програмата и акцентите на конференцията в Брюксел:

https://culture.ec.europa.eu/cultural-and-creative-sectors/books-and-publishing/day-of-european-authors

#readwitheurope

https://www.instagram.com/creative.eu/

https://www.instagram.com/ewc_europeanwriterscouncil/