Албанският писател Григор Бануши пристига за премиерата на романа “Недовършена симфония”

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиерата на “Недовършена симфония” – роман за талантлив музикант, емигрирал във Франция, но преследван от тайните служби на Енвер Ходжа. Събитието ще бъде в Софийския университет на 18 април, в заседателна зала 1, партер, от 16 ч. Входът е свободен.

Григор Бануши е един от най-четените албански писатели. Преди 3 години у нас той нашумя с романа си “Гневът на самодивите”.

Заради тайна на Енвер Ходжа се сгромолясва животът на талантлив композитор

 Григор Бануши пристига за премиерата на романа си „Недовършена симфония“

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман „Недовършена симфония“ (изд. Изида, превод Екатерина Търпоманова). Едновременно психологически  трилър и симфония от трагично преплитащи се човешки съдби е новият роман на популярния албански писател, познат у нас с бестселъра си „Гневът на самодивите“. Събитието ще бъде в Софийския университет на 18 април, в заседателна зала 1, партер, от 16 ч. Входът е свободен.

В „Недовършена симфония“ дисидентът Адриан Мара, композитор и диригент, избягал от диктаторския режим в Албания и установил се във Франция, е пребит от непознати и има временна загуба на паметта.

Главен заподозрян е Рене Зайлер, музикален продуцент с нечисто минало, спечелил си лошата слава на измамник и човек, склонен към насилие. Бившата му жена – певицата Ева Ланг, вече живее с Адриан Мара. Според полицията ревността и отмъщението са мотивите на Рене да го нападне. Продуцентът обаче има алиби.

Сглобявайки пъзела на паметта си, Адриан си спомня, че преди нападението е бил на благотворителна вечер, където разбира нещо, което никой не е трябвало да научава – че неговият безследно изчезнал учител по пиано е двойник, заместващ албанския диктатор Енвер Ходжа.

Издал се, че е научил това, Адриан става обект на преследване от албанските тайни служби. Той усеща, че политическите игри отново се намесват в живота му…

Григор Бануши е роден в Тирана през 1948 г. След като завършва следването си в Катедрата по езикознание и литература при Факултета по история и филология в Университета в Тирана, той работи като учител в община Пука. След това до 2013 г. работи като журналист в „Радио Тирана“. През 1997 г. публикува дебютния си роман „Смъртта на Нарцис“, последван от романа „Лицето на дявола“ (2009). Третият роман на Григор Бануши – „Гневът на самодивите“ излиза през 2015 г., номиниран е за Европейската награда за литература, преведен е и у нас в издание на „Персей“, превод Екатерина Търпоманова.

„Гневът на самодивите“ е един от най-четените албански романи. В него се сливат съвременна криминална мистерия и древни балкански легенди. На фона на високите и стръмни Прокълнати планини се разгръща едно криминално разследване. Трима чужденци изчезват безследно. Дали чужденците са станали жертви на нещастен случай, дали са били ограбени, отвлечени или убити? Дали пък свръхестествени сили не са виновни за изчезването на тримата, дали не са се събудили сили, които не могат да бъдат овладени от обикновен човек?

 

Григор Бануши

Недовършена симфония

320 стр., 20 лв.

ISBN 978-619-235-164-9

Изида

 

Роман, албански

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *