Излезе „Как да живеем в ерата на тревожността“ от Франк Талис

В увода на книгата си „Как да живеем в ерата на тревожността“ Франк Талис задава следните два въпроса: кои са петимата най-значими психотерапевти? Какво е общото между психоанализата и изкуството на Караваджо, Едуард Хопър и Едвард Мунк? Посланието е ясно – ако отговорът на поне един от тях е „не знам“, то тази книга е точно за вас. Преводач е Людмила Андреева, а предговорът е дело на Светлозар Василев. Художник на корицата: Иво Рафаилов.

От късния XIX век насам кохорта от мислители са поставяли тези вечни въпроси в центъра на своята работа: кой съм аз? Защо съм тук? Какъв е смисълът на живота? Чрез примери от клиничната си практика и от собствения си живот, чрез биографиите и теориите на най-видните фигури на психотерапията авторът на „Как да живеем в ерата на тревожността“ (360 стр., 26 лв.) ни убеждава в незаменимата роля на психотерапевтичното мислене за благополучието на всички нас в една нелека епоха. Книгата се състои от петнайсет глави, които дискутират човешките отношения, смисъла на живота, сексуалността, несъзнаваните конфликти, нарцисизма, ролята на житейските неблагополучия и преходността на телата ни. Всяка от тях е посветена на някои от колосите в областта на психотерапията, но Франк Талис не само представя, той сравнява ключовите парадигми. Ще се срещнете с психоаналитиците Зигмунд Фройд, Карл Юнг, Вилхелм Райх, Херман Роршарх, Ерих Фром, Мелани Клайн и Доналд Уиникът, със създателя на гещалт терапията Фриц Пърлс, с бащата на когнитивната психотерапия Аарон Бек и на екзистенциалното направление Виктор Франкъл. Талис  подкрепя тезите си и с великолепни примери от света на изкуството и литературата. Разглеждайки фундаментални понятия като сигурност, идентичност, нарцисизъм, секс, цел, смисъл, той ни предлага четиво с понякога нееднозначни, друг път неоспорими отговори на възлови екзистенциални въпроси и преди всичко на въпроса какво означава да си човек. И след като затвори книгата, читателят може би по-добре ще знае кой е и как да живее. А ако не намери Смисъла, може би ще открие своя смисъл.

Роден през 1958 година, Франк Талис е изтъкнат английски писател и клиничен психолог. Преподавал е психология и невронауки в Кралския колеж в Лондон, упражнявал е клинична дейност като психотерапевт. Автор е на повече от 30 научни публикации и на поредица от научнопопулярни изследвания и трудове в областта на психологията, сред които „Да променим ума“, „Скритият ум“, „Болни от любов“.

В сборника „Неизлечимият романтик“, издаден на български език с логото на „Колибри“, Талис описва свои пациенти, обединени от едно необичайно страдание – всички те са „болни“ от любов. Дванайсетте истории разказват за влюбвания, ирационални увлечения и неудържимо сексуално привличане, в които границата между истинската и патологичната любов се размива, а последствията са разрушителни за всяка от страните. Талис описва „героите“ с разбиране и емпатия, които ни помагат да вникнем в корените на случващото се, да си го обясним и приемем. „Как да живеем в ерата на тревожността“ е написана в същия стил, но е посветена на психотерапията.