От Норвегия идва литературният шедьовър „Последните ласки“, който те кара и да се смееш, и да плачеш

„Последните ласки“ от Шерсти Анфинсен (изд. Изида, превод Надежда Игнатова) е нагарчащ, но и изненадващо забавен роман за равносметката, самотата, търсенето и откриването на любовта, за познанствата и връзките, които ни крепят. Неслучайно романът оставя у читателя същото усещане, каквото и „Човек на име Уве“.

Биргите е толкова стара, че всичките й приятели са мъртви. Самотна и крехка, тя прекарва по-голямата част от времето в апартамента си в Париж, където е обзета от упадъка на собственото си тяло и спомени за дълъг живот.

Имала е много успешна кариера на сърдечен хирург в среда, доминирана от мъже, и създаването на семейство никога не е било неин приоритет.

Биргите е остроумна, иронична и хаплива, с тежък характер. Сега се опитва да се примири с живота в последните си мигове на съзерцаване на хората и света. Защото старостта за нея е преди всичко удобен стол и гледка към кварталната уличка. Въпреки мъдростта и опита си, тя не се отказва от мечтата да намери любов.

Шерсти Анфинсен
Kjersti Feldt Anfinnsen.
Foto: Marius Fiskum

Удивително е как един автор на 43 може да пресъздаде всичко онова, което се случва в главата на жена, два пъти по възрастна от нея. Това майсторство на Шерсти Анфинсен й носи няколко литературни награди в Норвегия. Книгата е толкова успешна сред читателите, че неминуемо се ражда продължение – то пък става норвежкото предложение за Европейската награда за литература.

 

Шерсти Анфинсен

Последните ласки

ISBN 978-619-235-170-0

124 стр, 15 лв., Изида, роман, норвежки

Превод Надежда Игнатова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *