Открива се фотографската изложба на Стефан Джамбазов “Емил, Юлиян и Мартиан…”

Откриване – 28 април, 14.00 часа, Националната гимназия за приложни изкуства “Свети Лука” (бул. “Сливница“ №134)

Фотоизложба „Емил, Юлиян, Мартиан…” със снимки на Стефан Джамбазов представя лични моменти от творческия процес и преживявания на артистите от фамилията Табакови – музикант и художници. Тя е различен поглед към творци, емблематични за съвременното ни изкуство. В нея ярко място заемат диригентът и композитор Емил Табаков и синовете му визуалните артисти – Юлиян Табаков (сценограф) и Мартиан Табаков (скулптор), автори и на пърформанси.

Много от фотографиите са от времето преди пандемията от Ковид-19, но не са малко и тези, на които маските са на лицата на сниманите и хората се разпознават по очите. Изложбата представя лични моменти от творческия процес и преживявания на артистите от фамилията. Снимките на Стефан Джамбазов разказват преди всичко с обич към артиста и радост от красивата връзка между бащата, забележителен музикант и синовете му, талантливи и много различни художници.

Фотоизложбата е в галерията на Националната гимназия за приложни изкуства “Свети Лука”, която са завършили Юлиян и Мартиан Табакови.  Мартиан за кратко е бил и учител там. Дизайнът на фототаблата е на доц. Ненко Атанасов, преподавател в НХА, който също е възпитаник на училището.

Изложбата “Емил, Юлиян, Мартиан…” със снимки на Стефан Джамбазов /1951-2021/ е негова втора след “Андрей Даниел – последните 7 години”. Това е първата изложба по проект на фондация “Въпреки” с подкрепата на Столична община и в партньорство с НГПИ “Свети Лука”. Предстоят изложби в партньорство със Софийската филхармония, Младежки клуб The Step и СБХ.

Заповядайте!