От Рафаело до Уорхол във Варна

Изложбата в галерия „Графит” във Варна “Изкуството преди Утре. От Рафаело до Уорхол” развълнува хората, свързани с изобразителното изкуство у нас. И няма как иначе: да се видят 80 платна от частна колекция, между които картини на Ван Дайк, Дега, Дали, Пикасо, е истинско събитие в България, което не се случва всеки ден.

Изкуствоведи, обаче, веднага изказаха съмнения за оригиналността на творбите и това постави отново на дневен ред темата за идентификацията на художествените творби у нас и подготовката на експертите, които казват оригинал ли е едно произведение или не.

Имаме ли кадри за експертиза на световни шедьоври? Как се вкарват в страната подобни произведения и къде и как се преценява кое е копие или дори фалшификат и кое е оригинал? Колко струва една такава експертиза? Разбираме ли от пазаруване на произведения на изкуството? По тези проблеми разговаряхме с гостите в „Какво се случва”: изкуствоведът Весела Радоева, галеристът Лаврен Петров и собственикът на ценната колекция – Георги Барбудев.

БНР