“Престилката”: изложба живопис на Елица Гигова – 27.09.- 8.10. 2021

Дълго откриване: 27септември, 17.30 – 19.30 ч.

Галерия-книжарница “София Прес”, ул. “Славянска” 29

В изложбата „Престилката“ Елица Гигова втъкава като в родопска престилка нишките от стана с тези от живота си.

Слънчевите лъчи докосват тъмната земя, разпалват се оранжевите трепети в сърцето и за да не изгорят, идва успокояващото тревно зелено, събрало и слънцето, и небето, и свежото ухание на поляните. Техниката на изпълнение съчетава в себе си платно с тъкан текстил, акрил и фактура с дървесни стружки, взети от вековните борове.

Централно място в изложбата е отделено на духа на родопчанката, представена като създател на цветна престилка от музика, багри, сила и обич към планината и хората.

Силуетите, пейзажите и дърветата носят в себе си експресивно-импресионистични до абстрактни нишки и най-вече посланието – изповед на един творец:

 

И взимам прежда от звездите
и цвят от есенни листа.
И обичта ми от дедите
и силата на любовта.
И ги нанасям на платното
В каре, във растер, във контраст.
И с чистотата на душата
ги смесвам хубавичко аз.
Престилка ли се получава,
или е моята съдба?
Жена и майка, и любима
избрала творческата свобода.

Елица Гигова

 

Повече за авторката:

Елица Николова Гигова е родена в гр. Смолян през 1971 г. През 1990 г. завършва ССХУ за ПИ в гр. Смолян – „Художествена тъкан”. През 1995 г. – ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – „Живопис”. Специализира “Композиция в живописта” при проф. Н. Русчуклиев.

През 2020 г. защитава докторска степен след задълбочени проучвания в сферата на пленерното рисуване. Работи с изявени ученици и студенти. От 2012 г. създава извънучилищни форми по изобразително изкуство, като изнася изцяло обучението извън кабинетите – сред природата, в галерии и музеи.

Преподава на ученици от СУ “Св. П. Евтимий”, гр. Пловдив и студенти от специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ към ПУ “Паисий Хилендарски”. Организира пленери и изложби съвместно със своите възпитаници в Пловдив, Смолян, Созопол, Париж, Рим, Берлин, Венеция, Будапеща, Лондон и др. През 2015 г. представя съвместна изложба в Българското посолство в Париж на свои живописни и текстилни творби, както и рисунки и декори към спектакъла „Орфей и Евридика“ по сценарий на поета и орфеист Никола Гигов.

Има над 30 самостоятелни изложби в сферата на живописта и текстила в България и чужбина, участия в национални и международни пленери.

Удостоена е с награда на Фондация „Отворено общество” за живопис, 1994 г.; награда за живопис на община Велико Търново на Националната изложба на учителите художници, 2012 г.; награда на библиотека „Паисий Хилендарски”, гр. Асеновград за активна творческа дейност в областта на живописта, карикатурата и пленерното рисуване и партньорство в популяризиране на културното наследство на Николай Хайтов и Борис Димовски, 2013 г.; първа национална награда за изобразително изкуство в конкурса „Мадан-кътче от Рая” – 2016 г; национална награда за есе: „Най-важният урок“, връчена от президента Румен Радев – 2019 г.

Включена е в личностна енциклопедия, том 2 „Изявени пловдивчани“, Пловдив, 2019 г. за творческите й търсения и изяви под мотото „Да съхраним и претворим духовното богатство на България“.

През 2019 г. печели проект по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ в модул „Културните институции като образователна среда“, а през 2020 г. е номинирана от община Пловдив за национален етап в конкурса „Иноватори в образованието“, за учителите, които вдъхновяват.

Член е на СБХ /Съюз на българските художници/, Асоциация „Паралел 43“ в Рим, Съюза на учените в България и НЗК /Националната занаятчийска камара/.

Изложбата ще продължи до 8-ми октомври.