Изложба – „Цвят / Форма / Хармония“ на Ленка Малиска в София

Изложбата на Ленка Малиска представя свободно творчество – живопис върху платно, реализации в областта на дизайна и работи с чешки фирми, но също експеримент в областта на мозайката, в който става въпрос за търсене, намиране и комуникация на двама изцяло отличаващи се автори.

 Откриването е на 10 март в 18 часа в Чешки център София. Изложбата продължава до 29.3.2020 г. Организира се съвместно с Посолството на Чешката република в София.

 

На пръв поглед тя е крехка фея, която претворява въображението си в очарователни порцеланови предмети. От друга страна е енергичен мениджър, който се ориентира в света на изкуството и бизнеса, и успява да наложи фирмата си в страната, в която живее. Едновременно с това е патриот на Карлови Вари и няма как да е другояче в региона, в който се добива най-добрият каолин и е запазена традицията за производство на висококачествен порцелан.

 

 Ленка Малиска е дъщеря на дизайнери, родена е недалеч от Карлови Вари, където завършва Средно училище за приложни изкуства. Учи изкуства и дизайн в Университета „Ян Евангелиста Пуркине“ в Усти над Лабем, след това известно време преподава, а понастоящем е художник на свободна практика. Редовно участва в международни симпозиуми в Чехия и в чужбина, например Германия, Австрия, Швеция, Македония, Испания, Франция… Нейни работи са застъпени в частни колекции, в Галерията на изкуството в Карлови Вари, в колекции на градовете: Прахатице, Хрознетин, Волари, Струмица (Македония), Варбери (Швеция), Ноя (Испания), Охрид (Македония). Има много самостоятелни изложби и редица награди.

 

 

С какво се характеризира марката Малиска?

Работите й се отличават с нов декор и нетрадиционна концепция. Например три различни предмета, в които общото е декорацията. Така всеки може да си направи оригинален комплкект според своите виждания или интериор. След година може да го допълни и с нещо ново.

 

 Ленка Малиска се вдъхновява от природата. Създава опростени форми и декори, стилизации и духовитост. Обича да се заиграва с нещата. Такъв е примерът с касичката във формата на прасенце, което се отличава с необичайна морфология – ръбеста, характерна за традиционната рисунка. Същото се отнася и за декорацията. Обикновените точки могат да бъдат подредени различно от обичайното, а на дъното на чашите и купичките добавя някакъв отделен детайл, за да може всеки да направи своя избор. Прави нещата така, че на нея самата да й харесват, да ги ползва и носи с удоволствие. Тества всички бижута върху себе си, носи ги няколко месеца и чак след това решава дали да създаде цяла колекция. Не прави пръстени, защото тя самата не ги носи, пречат й. Порцеланът е нейната страст. Казва за него, че е едновременно красив и коварен. Дори понякога от пещта излиза нещо напълно различно от това, което си е представяла.

 

„За мен порцеланът е най-изтънченият и най-красивият материал. Както естетически, така и технически е на най-високо ниво. Работила съм и с керамика, но порцеланът ме привлича с това, че е взискателен и има памет. А аз обичам да изследвам докъде може да се достигне. Това е предизвикателство. Потребността да премествам границите е по-голяма от страха от неуспеха.“

 

Предизвикателсто за художничката в началото на тази година е изработката на уникални порцелаови медали за победителите в отделните дисциплини на Зимните олимпийски игри за деца и младежи в регион Карлови Вари. В началото на февруари Ленка Малиска представи работата си за марката Thun 1794 a.s. на международното изложение Ambiente във Франкфурт. Това е иновативен комплект TOM с декорация „Африка“, при която използва черни и бeли цветове в комбинация със сребристо металическа повърхност. Изцяло нова е и формата LEA, отново по нейн оригинален дизайн. Обича и да рисува. Не рисува реалистично, при нея няма да видите езеро с плуващи лебеди. Опитва се да улови различните настроения на деня – менящите се цветност, светлина и отблясъци.