НХГ представи изложба с картините на Константин Гърнев

Борис Георгиев, потомък на художника Константин Гърнев

 

 

На 15 февруари в Националната галерия се проведе изложба със сто и дванадесет маслени картини на художника Константин (Кочо) Гърнев.  Уникалността на събитието идва от факта, че българинът живее и твори през по-голяма част от живота си в Германия и пластичното му наследство остава там, докато галерия ,,Виктория” не купува творчеството на Кочо и не го връща в България.

,,Малко са специалистите в България, които могат да си позволят да говорят за Кочо Гърнев. Той е толкова голям, че трябва да замълчим и да се насладим на картините му”, коментира Павел Тодоров, галеристът на галерия ,,Виктория”.
Константин Гърнев има блестяща кариера в Германия и заема почетно място в европейското изкуство изобщо. ,,Той носи целиндър, палто и често е с пура и шампанско в ръка, но носи винаги българското в себе си – кавалът, жубчето, калпакът и гъдулката.” Музикант, бохем и ценител на женската красота е още художникът Кочо. Но този човек  винаги остава българин. Това се вижда ясно в неговите впечатляващи произведения.

,,Октоберфест” 1930г

Борис Георгиев е един от потомците на Константин Гърнев, който е познавал преживе твореца. Той рзказа за връзката между Кръстьо Сарафов и художника, които са от едно от поколение. И двамата успешни българи са родени в едно и също село – Илинден, израсли сред ливадите на селцето, и двамата участват в Първата световна война.  Борис Георгиев сподели, че  отдавна му липсвало името на Кочо и много пъти е търсил   пътеки до Мюнхен, мястото където Гърнев живее и твори. Успява да се добере до ,,трохички”информация, както казва потомъкът. Тази изложба  за него е вече нещо различно- тя е цялото духовно богатсво на художника.

Директорът на Националната галерия Слава Иванова  заяви, че  тази изложба връща изкуството на Константин Гърнев в родината му, защото досега всички сме виждали само епизодично негови творби.
Тази изложба е и първа стъпка в изучаването и изследването на творчеството на Гърнев.
Щедър жест от страна на галерия ,,Виктория”, в лицето на Павел Тодоров, е дарението на картината на Кочо от 1930г.  ,,Октоберфест” на Националната галерия.

Пред репортера на Sofiapress Виолета Цолова застана г-жа Слава Иванова-директорът на Националната галерия. На въпроса – трудно ли е събирането 112 картини, повечето от които са в чужбина, тя отговори: ,,Не мога да кажа, защото колекцията, е предоставена от галерия “Виктория” и аз не знам много относно организацията ѝ. Зная само, че г-н Тодоров е откупил цялата колекция от наследниците на художника в Германия”. В заключение добави: ,,Ние приехме да изложим картините му, защото смятаме, че Кочо Гърнев е наистина значима фигура и блестящ живописец. Нямаше как да не отклитнем на това предложение”.

 

 

 

По текста работиха Мариела Петкова и Виолета Цолова