Провокативна и модерна изложба представи галерия “Етюд”

Цветни, модерни, грабващи мигновено вниманието. Ярки не само като цветове, но и като внушение. Гледам фотоколажите на талантливата Елисавета Въчева и  всеки път откривам нещо ново, което да ме грабне. Започвам да се съмнявам в това, което съм видяла първия път. Но това е чудесно, защото целта на авторката да разколебае нашите фантазии е постигната.

На 16 март Галерия “Етюд” представи втората самостоятелна изложба на младата и талантлива художничка Елисавета Въчева DEFINE.  Изложбата откри доц. Милена Блажиева, бивш преподавател на Елисавета.
,,Един от маркерите на съвременното изкуство е, че в него много често намират отражение  социални и личностни проблеми. Особено ценна в изложбата е иронията и на места самоиронията”, казва тя.
,,Елисавета много е израснала, изпитвам дълбоко удовлетворение от  баланса, който Елисавета постига между рекламния и масовия образ и високото изкуство”, допълва още доц. Блажиева.

Колажът сам по себе си е игра. Да откъснеш парче от други реалности и обекти и да създадеш напълно нови. Само чрез собствен усет и интелект.  Играта може да бъде опасна, ако не знаеш как да го направиш. Но за радост художничката успешно е съчетала многото реалности в тази великолепна експозиция.

Авторката Елисавета сподели пред Sofiapress, че изложбата е отнела около 6-7 месеца. Много преди скандалите около Истанбулската конвенция да се появят на медийната сцена, в главата на художничката се е родила идея, която изглежда много актуално и напълно адекватно на фона на последните събития.
Основни елементи в композицията на колажите са жената, космосът и природата.
,,Космосът винаги ме е привличал, още от детските години. Ние се разтваряме в него! Където и  да сме, независимо колко далечен е той, ние сме част от него”, разказва артистката.
,,В природата се съчетават всички стихии, а жената просто ме вдъхновява. Опитах се да избягам от нея, но когато подреждах изложбата видях, че те са навсякъде и няма смисъл да го правя”, продължава Елисавета.

Постигната е мисловна игра  от съчетаването на женските образи с текстове. Текстовете са взаимствани от някои песни, които авторката слуша по време на творческия процес. Основната част от творбите напомнят  20те и 50те години на миналия век. ,,Винаги ми е харесвала тази епоха, когато започват рекламата и фотографията.”, споделя по повод това художничката.
Заглавието на експозицията DEFINE (определям) е продиктувано от това, че ние винаги определяме света на база сексуалността си. Реализирането на изложбата е доказателство за това, че Елисавета има мотивацията да продължи да твори самостоятелно. Тя споделя, че когато, артистът ,,скъса пъпната връв на академичната среда, когато остане да твори сам в ателието,  преживява апокалипсис”. 

На изложбата присъстваха предимно младежи.  На въпроса, как си обяснява това, Елисавета отговори: , ,,Поколениията днес търсят и много повече разбират концептуалното изкуство. Това може би идва от глобализацията.”  Самите колажи на Елисавета също са глобални и чудесно се вписват в многообразния ни свят. Те надскачат бариерите на националното, както и народопсихологията на балканските жители.

Автор: Мариела Петкова