“Тежеста на короната” – виртуална сборна изложба – живопис и скулптура

Творби на съвременни български художници представя Арт Галерия Ларго

До 9 май 2020 г. Арт Галерия Ларго представя на вниманието на почитателите на изящното изкуство виртуална сборна изложба – живопис и скулптура “Тежестта на короната“. Изложбата ще може да бъде разгледана в сайта на галерията и в профилите ни в Инстаграм и Фейсбук. В експозицията ще видим творби на съвременни български художници – Венцислав Марков, Владимир Киров, Димитър Войнов – син, Елисавета Ангелова, Кръстьо Тодоров – Кеца, Милена Димитрова – Лена, Николай Ангелов – Гари, Николай Добрев, Николай Няголов, Росен Рашев – Рошпака, Свилен Желязков, Снежина Попгенчева, София Николова, Стефан Георгиев, Татяна Харизанова, Цветан Казанджиев. В изложбата ще видим и няколко творби на обичания в България турски художник Хикмет Четинкая.

Нарекли сме най-новия ни проект „Тежестта на короната“, търсейки пресечната точка с актуалната в последните месеци тема. Но далеч не ни се иска да се вписваме в общата напоследък интонационна среда. В живота на човечеството има времена на благоденствие и времена на трудности и лишения. Има времена на възходи на човешкия дух и времена на падение и низост. Докато човечеството преживява дадена криза – война, пандемия, икономическа криза, екологично или природно бедствие, излизат наяве и най-добрите и най-лошите примери на водачи, на тези, които носят „тежестта на короната“. Нерядко е нужно да изчакаме дистанцията и мерилото на времето, за да успеем да разберем дали водачите и лидерите в обществото са успели да се справят и да понесат тази тежест. Но „тежестта на короната“ носи и всеки от нас, в своя по-кратък или по-дълъг живот. Изпълнен със смисъл и посветен на другите или пък изпълнен  с жажда за консумация, за получаване и притежаване и посветен само на себе си – всеки прави своя избор сам. Тежестта на взетите решения не може да ни носи никой друг. Но в тежките и сюрреалистично непривични дни от последните седмици повечето хора, бедни и богати, образовани и неуки, бели и жълти, болни и здрави, всички си припомнихме една често забравяна от повечето от нас истина. Истина, която откакто свят светува, творците се опитват непрекъснато да ни напомнят чрез своите творби – че най-важните неща не можем да си купим и че откриваме ценността им едва когато ни ги отнемат. Свободата, любовта, здравето, близостта, връзката с природата. Всичко това ние приемаме за даденост, но дали е така? Нашата увереност в собствената ни непогрешимост,  нашата всесилност, измамната илюзия, че сме вечни на този свят, бяха разбити на пух и прах от един невидим враг. Враг, който ни припомни древната латинска сентенция “Memento Mori”- „Помни, че си смъртен“. Така в сегашните дни на изолация можем да спрем да бързаме и да си поглеждаме часовника. Можем да спрем да си проверяваме имейла и стената в социалната мрежа по 100 пъти на ден. Можем да изслушаме с внимание и търпение човека до нас. Можем да намерим всичкото време на света да отговорим на безбройните въпроси на малкото човече, чието ни гледа отдолу. Можем да потънем в безвремие, съзерцавайки небето, слушайки любимата музика или гледайки любимата си картина. Да потърсим обратно пътя към важните и смислени неща. Защото кризата скоро ще свърши и ние отново ще хукнем навън. И това принудително подарено ни безвремие няма да се върне никога. За жалост или за радост.

Галерия Ларго ви предлага да прекарате част от това безценно време с картините на нашите прекрасни български художници, които с настоящата изложба ни напомнят: „помни, че си смъртен, но не забравяй и, че животът е хубав“.

Окриленото прасенце”- худ. Николай Ангелов – Гари

В част от картините на Николай Ангелов – Гари ще открием остра сатира на съвременното ни общество и на неговите „ценности“. Тук е съвременната Ева, от „Новите хора“, сграбчили в шепите си пакетите с материалните ценности, тук е малката кибрито-продавачка от картината „Живот в длан“, която крие в шепите си не огънчето на кибритената клечка, а „светлинката“ от екрана на мобилния телефон. Картината „Купи повече, спаси света“ дори не е нужно да коментираме, посланието ѝ е повече от ясно. В творбите на неговата съпруга Елисавета Ангелова също ще открием социална сатира и обръщане към проблемите на съвремието ни – илюзорните блянове на принцесата, отправила поглед към звездите, а облечена в сиромашко кърпено одеялце или пък в пола от зелка, намек за диаметралното разминаване между възможности и желания.

Чрез картините на невероятно талантливата Татяна Харизанова болезнено ще съпреживеем състоянията на човешка самота, копнежа за близост, празнотата и липсата, които понякога изпълват живота ни. Меланхолия и малко самота ще открием и в част от картините на Владимир Киров. Роденият в Ловеч художник е добре познат майстор на портретите, изпълнени с проникновен и тънък психологизъм на образите.

 

“Старият град” – творба на Кръстьо Тодоров – Кеца

Самота ще открием и в някои от творбите на бургаския виртуоз Кръстьо Тодоров – Кеца, в чиито картини като че ли съзираме опустелите в момента улици на съвременния град.

На другия полюс са творбите на част от художниците. Те ни зареждат с оптимизма и убедеността на твореца, че и след най-дългата нощ идва зората, че и в най-тъжните и самотни часове за нас може би мисли някой, за нас може би тупти нечие сърце.

Картините на непоправимия оптимист и лечител на душите Росен Рашев – Рошпака ще ни усмихнат със „Слънчевото семейство на шивача“, със „Закрилникът на крачещата риба“ и портрета на „Две докосващи се душици“. Светлите пастелни цветове, едрите, обемни фигури, изпълнени с пулсиращ живот ще ни заредят с радост и благоговение пред силата на живота.

                        “Созопол” – худ. Николай Добрев

Пейзажите на друг един талантлив ловчанлия – Николай Добрев, са пълни с ведрост и светлина, така характерни за него и ни напомнят, че идва лятото и то ще излекува свитите ни души и ще ни приласкае с топлината, белотата и синевата на красивото безбрежно българско море.

 

                         “Полет” – худ. Венцислав Марков

А свободата, свободата блика от скулптурите на един от най- вълнуващите съвременни български скулптори – варненецът Венцислав Марков. Дали въплътена в препускащите коне или в полета на гордия орел, това е най- експлоатираната от младия творец тема. Може би защото точно на младостта е най- присъщо да издига в култ това тъй ценно човешко качество – стремежът към свобода. Още една тема, тъй актуална в тези дни…

 

“Своода” – творба на Милена Димитрова – Лена

А любовта към свободата и към свободното реене сред природата, чисто човешкото желание за сливане с нея, ще усетим в прекрасните пейзажи на млада Милена Димитрова – Лена и в известните картини с макове на турския живописец Хикмет Четинкая.

За художници като Димитър Войнов – син и София Николова красотата е тази, която ще спаси света, а нея те виждат в красотата на жената, вечната изкусителка, загадъчна и нежна, безплътна и чувствена.

В платната на двама от авторите – Николай Няголов и Цветан Казанджиев свободата ще открием в общуването с вселената и с космическите пътища на безсмъртната човешка душа.

И накрая, картините на Стефан Георгиев ни напомнят в навечерието на светлите Великденски празници, че когато всичко друго е изчерпано, когато всяка надежда е угаснала и всяка помощ е изгубена, вярата и упованието в Бога са тези, които ще ни спасят и ще ни изведат от мрака на отчаянието и страха. Възкресението на Божия син е най-светлия празник в живота на християните. Това е празник не само на вярата, това е празник на надеждата, на хуманността, на търпението, на себеотрицанието, на жертвоготовността. Все качества, които са ни нужни точно сега, в тези трудни за човечеството дни и седмици.

Така в настоящата изложба в една част от творбите ще открием материализираните разсъждения на художниците върху болките и проблемите на съвременните общество – алчността, стремежа към фалшиви ценности, преследването на безсмислени цели, самотата и отчуждението, дистанцираността и социалната изолация. Но като противовес и контрапункт на тези теми в творбите на част от авторите ще открием претворени жизнеутвърждаващи и оптимистични теми – за любовта, близостта, за посвещаването на другия, за порива към свобода, за вярата и надеждата, за полета на въображението и стремежа към съвършенство на волния човешки дух.

Изложбата може да бъде видяна в сайта на галерията на www.largogallery.com, в нашия Инстаграм профил на адрес https://www.instagram.com/largogallery/ и в нашата Фейсбук страница на адрес https://www.facebook.com/ArtGalleryLargo .

 

Нели Вълчева – галерист