„Букет от лалета” на Джеф Кунс ще бъде монтиран в Париж

Скулптурата „Букет от лалета” на съвременния художник Джеф Кунс ще бъде доставен на части във френската столица, пише „Le Parisien”.

Заместник-кметът на Париж по въпросите на културата уточнява, че са започнали подготвителните работи по изграждането на фундамента. Това може да отнеме няколко седмици.

Композицията е висока над 10 метра. Изработена от неръждаема стомана, полихромен алуминий и бронз и тежи 33 тона. Тя представлява ръка, която държи 11 лалета.

Американското посолство във Франция предложи скулптурата на Париж след терористичните актове през 2015 година.

Авторът на творбата настоявал скулптурата да бъде разположена недалече от площад „Трокадеро” между Токийския дворец и Музея за съвременно изкуство – място, популярно сред туристите. Властите в Париж, обаче, решиха да поставят лалетата до Музея за изящни изкуства Petit Palais.

Очаква се монтажът на монумента да започне през септември и да приключи до 5 октомври, когато се провежда Нощта на музеите.

Вестта за това, че скулптурата ще бъде разположена в центъра на Париж, предизвика вълна от критика от страна на художници, писатели и философи. /БГНЕС