България е на прага на свободата, според годишния доклад на Freedom house

 България запазва мястото си сред свободните страни в света в тазгодишния доклад „Свободата в света“ на неправителствената организация Freedom House. Страната ни обаче заема предпоследно място сред свободните страни в ЕС.
 Резултатът за страната ни в доклада “Свободата в света през 2018”  е един и същ от две години насам- 80 от общо 100 пункта.  В рамките на Европейския съюз обаче България постига най-малко точки, като след нас е единствено Унгария със 72 пункта, за която докладът отбелязва, че демократичните ценности са в упадък. Румъния събира общо 84 пункта.

В двата отделни индекса за политическите права и гражданските свободи страната получава оценка 2, като съгласно скалата 1 пункт означава най-голяма свобода, а 7 – липса на такава. Според доклада обаче медиите в България са само частично свободни.

Най-висок е резултатът на Швеция, Норвегия и Финландия, които имат по 100 пункта. Сред първите са още Холандия с 99 пункта, Португалия, Дания, Исландия с 97 пункта и Португалия с 96 пункта.

Сред страните на първите места в класацията извън ЕС пък са Канада с 99 пункта и Австралия, Нова Зеландия, Уругвай с 98 пункта. САЩ са с резултат 89 пункта.

Публикувани са обаче изводите, които докладът прави за света. Един от тях е, че демокрацията в цял свят е под заплаха, като това се увеличава още повече от упадъка на демократичните принципи в САЩ.

Докладът отчита влошаване на политическите и гражданските свободи в 71 страни, а в същото време само 35 бележат подобряване.

Сред държавите, отбелязали упадък, са Турция, Венецуела, Полша и др.