Временно прекратиха правомощията на президента на Молдова

Конституционният съд на Молдова временно преустанови правомощията на президента на страната Игор Додон, съобщава Ройтерс.

Взетото във вторник решение е предизвикано от неколкократните откази на Игор Додон засягащи предложение от министър-председателя за назначаването на пет нови министри и двама вицепремиери. Според законите на страната, държавният глава има право да откаже премиерско предложение за министър само веднъж.

Правомощията на Додон временно ще преминат или към министър-председателя Павел Филип или към председателя на парламента.

През декември в Конституционния съд бе подаден сигнал срещу президента от група народни представители, заради отказа на държавния глава да назначи който и да е от седемте предложения за нови членове на правителството, които трябваше да заменят някои освободени от постовете си министри. Според закона на Молдова, президентът има право да откаже на предложение на министър-председателя само веднъж. Ако премиерът реши да номинира повторно същия човек, държавният глава е длъжен да подпише указ за неговото назначение. Конституционният съд трябва да вземе решение дали председателя на парламента или премиера Павел Филип ще изпълняват временно президентските задължения.