Какво представлява член 50? Единственото обяснение, което трябва да прочетете

“Брекзит” е най-голямото бедствие за Европейския съюз (ЕС) в своята 60-годишна история, но референдумът, в който британските гласоподаватели избраха да напуснат блока, не показа автоматично излизането на страната. Това беше задачата на член 50, пише изданието The Telegraph.

Какво точно е член 50?
Член 50 от Договора от Лисабон дава право на всяка държава-членка на ЕС да се откаже едностранно и да очертава процедурата за това. Тя дава на страната на излизане две години, за да преговаря излизане от ЕС и след като бъде пусната в действие, тя не може да бъде спряна, освен с единодушното съгласие на всички държави-членки.

Никоя държава никога не е напуснала ЕС преди и нямаше как да напусне ЕС законно преди подписването на Договора от Лисабон през 2007 г.

Договорът от Лисабон, който стана закон през декември 2009 г., има за цел да направи ЕС “по-демократичен, по-прозрачен и по-ефективен” и е споразумение, подписано от държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС.

 

Колко време ще отнеме Брексит?
Премиерът Тереза Мей задейства член 50 малко преди 12:30 ч. на 29 март 2017 г. През следващите две години Великобритания ще сключи сделка за напускане на ЕС, процес, който се оказва дълъг и сложен.

Всяка сделка трябва да бъде одобрена от “квалифицирано мнозинство” от държавите-членки на ЕС и може да бъде наложена от Европейския парламент на вето.

Процесът се очаква да отнеме две години, но много хора вярват, че това може да отнеме повече време. Срокът може да бъде удължен, но само с единодушното съгласие на Европейския съвет. Така че всяко правителство на друга държава-членка ще трябва да се съгласи.

Условията за излизане ще бъдат договорени между 27-те партньори на Великобритания, като всеки от тях ще има възможност да наложи вето върху условията. Той също така ще бъде подложен на ратификация в националните парламенти, което означава, например, че българските депутати биха могли да заличат целия процес.

Бяха създадени два огромни преговорни екипа, далеч по-големи от тези, които се виждаха в британското предоговаряне на Дейвид Камерън.

 

Може ли член 50 да бъде отменен?
Няма окончателен отговор относно това дали Великобритания може да анулира Брекзит, чрез отмяна на член 50.

Въпреки това членовете на кабинета, лордовете, старшите служители на ЕС и безброй адвокати са обсъдили проблема.

Върховният съд на Обединеното кралство в решението си по делото “Джина Милър” е действал при допускането, че член 50 няма да бъде отменен през следващите две години. Въпреки това тя не е постановила решение относно това дали член 50 може да бъде отменен.

Лорд Кер, който помогна за изготвянето на член 50 като член на Европейската конвенция, твърди, че е възможно.

“Заинтересованите страни могат да се променят … Този член е за доброволно оттегляне, а не за експулсиране”, каза той през ноември.

По ирония на съдбата, тъй като член 50 е част от европейското право, Европейският съд на ЕС ще има последната дума за това дали обратното броене на Брексит може да се промени.

И в него се крие незадоволителният, но най-точен отговор на въпроса:  Би ли могла Великобритания да отмени член 50, но само ако получи разрешение от ЕС?

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →