Кой стана носителят на голямата награда “Христо Ботев”

 

Александър Секулов бе отличен за книгата си “Море на живите”. Поетът бе сред петимата номинирани от петчленно жури с председател Ваньо Вълчев.

С необходимата доза смирение пред високото име на Христо Фотев заставам пред вас, за да ви кажа, че само с поезията и единствено с нея българската култура е съизмерима със световната“, каза поетът и писател  при връчването на наградата.Секулов получи пластиката “Перо” от Съюза на българските писатели, която е дело на скулптора Валери Желязков. Тя му бе връчена от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

Радостен съм, че наградата на Съюза на българските писатели отива в ръцете на такъв добър автор“, каза Ангелов.

Тази година журито учреди и две съпътстващи награди – на авторите събрали най-много гласове след носителя на голямата награда. Получиха ги бургаската поетеса Милка Стоянова за „Крайбрежна поема“ и младият поет Александър Христов за “Крайпътна обител.

Трябва да се уважава духът на поета, на чието име се връчва наградата. За това се радвам, че именно за тази награда “Христо Фотев” журито бе единодушно и не само номинира, но и открои книгата на Александър Секулов. Прочетете тази книга, тя е изключителна, носи духа на Христо Фотев, мощната му метафорика, силната му образност и енергията“, каза по време на церемонията Иван Гранитски.

Церемонията по награждаването бе предшествана от спектакъла “И аз вървя срещу легендата за себе си”, по стихове на Христо Фотев. В конкурса със свои произведения участваха 70 български поети, чиито творби са издадени през последните две години.