Новата видео серия на TED не можеше да дойде в по-добър момент

През уикенда фалшивата аварийна тревога на Хаваи даде на света болезнена демонстрация за това колко много ежедневието ни е свързано със системите за дизайн. От падащите менюта, до билбордове на сгради, почти всичко, с което взаимодействаме, се оформя от дизайнерско решение – извън неговите цветове и повърхностно оформление.

Новата видео серия на TED за дизайн не можеше да дойде в по-добър момент.

Стартирането на Facebook Watch на 16 януари, Small Thing Big Idea е седмична видео серия, която подчертава ежедневните дизайнерски обекти, които приемаме за даденост. От копчетата и картите на метрото до стълбищата и винетките. “Идеята беше да се отдръпнем и да разгледаме категорията на дизайна, която е най-вездесъщата, но пренебрегвана“, обяснява кураторът на дизайн TED Чий Пърлман за изданието Кварц.

Какво ще бъде представено:

16 януари: Майкъл Бийру: Гениалният канал на Лондонската тръба
23 януари: Исак Мизраши: Как Бутонът променя модата
30 януари: Кира Гонт: Как скок въжето получава своя ритъм
6-ти февруари: Даниел Енбер: Как напредъкът ви поддържа здрав
13 февруари: Каролин Уивър: Защо моливът е перфектен
20-ти февруари: Паола Антонели: 3-годишната история на Hoodie
27 февруари: Дейвид Рокуел: Стълбите на скритите пътища формират живота ви
Мар 6: Маргарет Стюарт: Как хипервръзката промени всичко

 

Пърлман казва, че си представя, че Small Thing Big Idea също ще бъде платформа за по-малко известни дизайнерски ентусиасти, да говорят красноречиво за дизайна в околността. “Това не са знаменитости или доктори, които могат да отговорят на това как да гледате на дизайна”, обяснява Чий, отбелязвайки желанието да се докоснат до предложения от световната аудитория на TED. “Моята мечта е, хората да гледат тази серия и мислят за обектите около тях по нови начини.”

Новият видео сериал също така представя TED с нови формати извън все по-неочакваните 18-минутни разговори в елитната конференция за ежегодни идеи.  Колин Хелмс, ръководител на медиите на TED, потвърждава, че изследва “новите аудио и видео програми, предназначени да обслужват мисията на TED за разпространение на идеи”.

И в много отношения поредицата е съживяване на първоначалното предназначение на TED.

През 1984 г. архитектът и графичният дизайнер Ричард Саул Върман изобретява формат на конференцията, който отхвърля много правила на големи професионални събирания: няма панели, няма многословни въведения и със сигурност няма дълги, безмислени речи.

Уърман и съоснователят Хари Марк са концентрирали разговора около това, което според тях са били трите най-важни сили на тяхното време: технология, развлечения и дизайн, или TED. От продажбата на TED до бившия технологичен журналист Крис Андерсън през 2001 г., D в TED може би е останала назад по пътя, засенчена от всичко свързано с  наука, бизнес и глобални проблеми, тъй като TED разшири своята социална мисия. Малката велика идея, обяснява Пърлман, е опит да се преориентира разговорът за невидимите сили, които оформят ежедневието ни.