Посветено на Освободителите

Анжела Димчева

 

„За Русия – с обич” е озаглавена луксозната антология, която Съюзът на българските писатели представи в РКИЦ-София, в навечерието на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война. Събитието привлече десетки почитатели на поезията за един своеобразен поклон към нашите освободители. Изданието е билингва (български-руски) и включва стихотворения от 100 български поети. То е дело на изд. „Български писател” и Фондация „Устойчиво развитие за България”. На корицата е изобразен руският паметник-костница в с. Шипка, а на четвърта корица е паметникът на цар Александър ІІ – Освободител.

В предговора към книгата, дело на Бойко Коцев, посланик на Р България в Руската федерация, са припомнени думите на Дмитрий Лихачов, който нарича България „държава на духа” и е акцентирано върху общите ни корени – православието, кирилицата, вековното културно и духовно общуване, което е създало условия за дълбоко проникване на нашите литератури.

В експозето си Боян Ангелов, председател на СБП, отбеляза: „В българската памет съществуват повече от 2000 народни песни, в които е заложен копнежът на народа ни, че ще бъде освободен от братята руснаци. Щастлив съм, че обичта към Русия продължава през всичките 140 години свобода. След творбите на класиците на литературата ни (Д. Чинтуров, П. Р. Славейков, Ив. Вазов, Т. Траянов, Ем. Попдимитров, Хр. Смирненски, Д. Габе, Ат. Далчев, Н. Вапцаров, В. Петров и др.), следват стиховете на поети от втората половина на 20 век и началото на 21 век. Но тук читателите ще прочетат не само стихотворения за Освободителната война, но и за Опълчението, за другите народи, участвали в битките, за руски поети и писатели, за руската култура. Книгата е картина на нашето усещане за руския народ.”

В презентацията взе участие съветникът по културата на посолството на Русия Алексей Новоселов, който каза: „Дълбок поклон за всички вас, поетите на България, за таланта и обичта ви към Русия!”

Този проект е осъществен с изключителната морална и финансова помощ на г-жа Станка Шопова. До края на март антологията ще бъде представена в Москва. „Трябва да ви кажа, че в Русия ни обичат, познават и знаят, че отношението на обикновените хора не е променено въпреки политическите трансформации в Европа” – обобщи Станка Шопова.