Приятели в отвъдното. Володя Вълчев, Николай Николов и Явор Цанев

На 2 февруари, петък, от 18:00 часа, в изложбена зала Ателие Георги Велчев, се открива първата изложба от експозиционната програма на Художествен музей Георги Велчев за 2018 г.
Изложбата е наречена Приятели в отвъдното и представя около 20 избрани творби от трима изключителни варненски художници, които твърде рано си отидоха от живота.

Володя Вълчев (1953 – 2000) с неговата чиста, полихромна, звучна, чувствена и експресивна живопис, в която съзерцава и се любува на природата, за да я превърне в скъпоценна духовна трансформация на чувството и артистичното преживяване.
Николай Николов (1950 – 2004) с могъщия му, безупречен линеарен стил, в който изгражда драматични и сложни пространства, населени от човешки фигури, предмети и животни, и с който се съсредоточава върху чисти и лаконични, стереометрични фигури – знаци. От него са представени и впечатляващи дигитални рисунки – може би най-ранни в съвременното българско изкуство.
Явор Цанев (1956 – 2014) с неокласическата му интелектуална живопис, която се обръща към древни митологични образи, сцени и състояния, и поетично моделира женски фигури и пейзажи.

Трима висококултурни и невероятно талантливи художници със собствен, ярък стил в изкуството и в живота. Те бяха добри приятели помежду си, както и с кураторите, които представят изложбата. А един от важните белези на така жадуваната висока култура е почитта и уважението към големите личности, които вече ги няма – постоянното припомняне на забележителното изкуство, което са ни оставили.
Художествен музей „Георги Велчев“ кани всички почитатели на изкуството на “един духовен празник”.