Путин говори за миналото си в интервю за руската медия “Время”

Руският президент Владимир Путин каза, че миналото му като агент на КГБ го е подготвило за публичната длъжност, по време на посещение в новинарската програма на държавната медия “Время”.

Путин даде интервю по случай 50-годишнината от старта на предаването.

Запитан дали е променил поведението си откакто стана президент, Путин каза: “Колкото и странно да звучи, не.” “Да, аз съм в светлината на прожекторите, но в моя предишен живот винаги се опитвах да се държа така, сякаш съм постоянно гледан”, каза той. “Странно е, но така се получи, може би заради предишната ми работа.

“Не живеехме богато, но имахме телевизор. У нас и у нашите съседи. Дори и ние, моите родители, които живееха от заплата до заплата, а честичко взимаха и заеми, все пак можеха да си позволят купуването на телевизор”, каза Путин, цитиран от „Канал 3″.

По думите му обаче цялото семейство рядко сядало пред екрана.

На въпроса кое събитие отпреди 50 години е останало в паметта му той отговори: “Появата в нашето небе… на свръхзвуковия пътнически самолет Ту-144. Тогава това беше нещо невъобразимо.”

От спортните събития той си спомни “известната хокейна серия от 1972 година Русия-Канада”. “Майка ми беше се запалила… Помня.. .ето това беше гледано от цялото ни семейство”, посочи Путин.

Въпросната историческа серия разби ледовете между руския хокей и канадския, изиграни бяха 8 мача на разменено гостуване между двете хокейни суперсили по онова време – 4 мача в Канада и 4 в Русия. За организирането на мачовете се бе ангажирало канадското правителство и лично премиерът Пиер Трюдо присъства на първия мач, като хвърли шайбата на леда за неговото начало. Всъщност отборите се представят по-добре като гости, отколкото като домакини. В Канада съветските хокеисти печелят два мача, един завършват наравно и един със загуба. Докато в Москва канадците печелят три от мачовете и губят само един.