Столична библиотека с празнична програма за 24 май

Тематични изложби, арт прояви в Детския център и на пл. Славейков, гостуване на Библиобуса на празника на район Овча купел

 

С богата празнична програма Столична библиотека отбелязва Деня на св. братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност – 24 май. Тематичната изложба „Първоучителите“ представя интересни, някои малко познати издания от фонда на Столична библиотека от колекциите на секторите „Изкуство“ и „Книжовно наследство“, както и оригинални постери, които илюстрират основните теми на експозицията – Празникът, Първоучителите, техните ученици и последователи. Включени са ценни албуми и редки издания от Асен Василиев, проф. Атанас Божков и др, известни автори, представящи образите на Първоучителите в иконописното и изобразителното изкуство. Интерес представляват книгите, представящи различни български шрифтове и азбуките – глаголицата и кирилицата, както и първи нотни издания и грамофонни плочи с музикални творби, посветени на светите братя Кирил и Методий. Посетителите ще могат да видят и редки книги за светите братя и техните ученици и сборници жития, представени от Ал. Теодоров-Балан, Иван Дуйчев, Васил Киселков, Ян Билли, Никифор Начов, проф. Емил Георгиев, Цветан Стоянов и др. Откриването на експозицията ще бъде на 23 май от 11 часа в Мраморното фоайе на Библиотеката .

На 21 май в Детския център съботното арт ателие на художника Христо Кърджилов ще бъде посветено на най -българския празник. По случай 24 май Детският център провежда конкурс за рисунка „Върви, народе възродени…“. Получените творби ще се представят онлайн, а на 25 май като експозиция в Детския център. Най-харесаните рисунки ще бъдат наградени.

На 24 май Столична библиотека ще участва като партньор в инициативата „Звукът на българската литература“, мултижанрова аудио инсталация на площад Славейков, която ще пренесе посетителите чрез аудио формата в света и словото на любими български книги.

Програмата включва: 11:00 —Четене пред Столична библиотека на едно от най-слушаните детски произведения в библиотеката на Storytel – „Феята от захарницата“ и среща с авторката Катя Антонова; 15:00 —пред пейката на Славейкови литературната историчка Катя Зографова ще представи малко познати и любопитни истории за българските класици, творили около пл. “Славейков”; 17:00 – среща с авторите Мария Касимова–Moaсе и Рене Карабаш около „Скритите букви” – пейките с форма на букви, представили българската кирилица и съвременна поезия по света. Инициативите на площада се организират в партньорство със Storytel, Столична община, агенция Imp-Аct, фондация „Прочети София“, Столична библиотека и Асарел Медет .

На 24 май – Библиобусът на Столична библиотека от 10 часа до 13 часа ще гостува на празника на община Овча купел в парк „Овча купел“. Всички желаещи ще получат едногодишна безплатна читателска карта, а за децата ще има различни занимателни игри и подаръци – детски книжки.

Споделете най светлия български празник – 24 май с инициативите на Столична библиотека!