Съюзът на българските писатели се обяви против Истанбулската конвенция

В декларация до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов и лидерите на политически партии, от Съюза на българските писатели (СБП) се обявиха против ратифицирането на Истанбулската конвенция.

Ето какво написаха те:

Управителният съвет на Съюза на българските писатели със загриженост следи развоя на дебата относно ратифицирането и нератифициране от страна на Република България на Истанбулската конвенция.

Господин Президент, г-жо Председател на Народното събрание, г-н Министър-председател, уважаеми ръководители на парламентарно представени политически партии,

Ние, българските писатели, се обръщаме към Вас да проявите необходимата мъдрост за опазването на българското общество от ново разделение.

Ние защитаваме категорично позицията за нератифициране на Истанбулската конвенция, която със своето неясно и двусмислено съдържание прави опити да се разрушат изгражданите векове наред традиции и морални устои.

Съществуват достатъчно европейски и национални законодателства, които защитават правата и равенството между половете и всяко волунтаристично тълкуване води до объркване, дори до дискриминация.

Българският народ повече от хилядолетие съхранява изконните християнски ценности, които са ни опазили от разнопосочни асимилационни инвазии. Мъдростта на народната памет е по-силна от всякакви експерименти с човешкия морал и с човешките норми на поведение.

Опазването на родния език и на вековните ни нравствени и естетически традиции е най-сигурният път за обществен и личностен приоритет в голямото семейство на Европейската общност, която е нашият нов дом.

 

С УВАЖЕНИЕ:

 

 БОЯН АНГЕЛОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ