С изложбата „Достойни за свобода“ Националният военноисторически музей отбелязва 144 години от Освобождението на България

 

На 1 март (вторник) от 11 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „Достойни за свобода“, посветена на хилядите българи, взели участие в Руско-турската война и извоювали свободата на България.

Посетителите ще имат възможността да преминат по пътя на Българското опълчение, да се срещнат с известни или малко познати герои, дали своя дан за свободата на България, и да погледнат в очите десетки опълченци, участвали в боевете при Стара Загора, Шипка и Шейново. Реликвите, станали свидетели на случилото се преди 144 години, ще ни припомнят както подвига на Опълчението, така и другите форми на участие във войната като доброволческите чети, медицинската помощ, преводаческата дейност и прочие.

Сред любопитните експонати са револвер и джобен часовник на поп Петър Драганов – свещеника, осветил Самарското знаме, сабя, пушка, архив и отличия на главния лекар на Българското опълчение д-р Константин Бонев, сабя – награда от ген. Гурко за хаджи Стою Михов, който е бил преводач в щаба на руския военачалник. Единственото оцеляло знаме на българска доброволческа чета във войната, оръжията на Ильо Марков, Панайот Хитов, Христо Иванов – Големия и Симо Соколов са сред артефактите, пренесли през годините спомена за себеотдадеността на войводите, които прикриват фланговете на руската армия с военни и разузнавателни акции на широк фронт. В изложбата са включени и реликви, свързани с българите, които впоследствие стават едни от най-изявените военачалници като патриарха на Българската армия Данаил Николаев, който е ранен в Руско-турската война, бъдещите генерали Иван Сарафов и Никола Генев.

Свободата през призмата на почитта към българите, чиито усилия и саможертва водят до успешния край на войната, е представена чрез някои от възпоменателните знамена, изработени от обществени комитети, и сребърни чаши, подарени от руския император на останалите живи опълченци по повод 25-ата годишнина от Руско-турска война. Сред експонатите се откроява и символичният ключ на един от най-разпознаваемите символи на свободата – паметника на връх Шипка, поднесен на цар Борис III при откриването на монумента. Картини от Руско-турската война и портрети на опълченци, създадени 50 години след войната от Стефан Ковачев, представят художествените измерения на почитта към участниците в Освобождението.

Изложбата може да бъде разгледана от 2 март до 30 юни, включително и на Националния празник 3 март, когато музеят ще работи с обичайното си работно време и входни такси.

 

Припомняме, че съгласно заповедите на министъра на здравеопазването на територията на музея се допускат посетители, които представят валидни изискуеми документи – зелен сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване, отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта ПСР изследване или отрицателен резултат от проведен до 48 часа антигенен тест, удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-CoV-2.