Топ 7 невероятни арт инсталации, които определят изминалата година

През 2018 г. видяхме микс от инсталационно вдъхновение, но няма как да отречем, че връзката на човечеството с природата е изтъкната тема през цялата година. Простиращи се от пищни до игриви, тези произведения на изкуството подтикват зрителите да се занимават с него от гледна точка на околната среда.

Много от най-добрите инсталации за годината се занимават с опазването на океана, включително краткотрайната “inverse zoo” на Джейсън де Кайрес Тейлър, керамичният коралов риф на Кортни Матисон и големият кит на StudioKCA. Някои, като приказливият Трол Хънт на Томас Дамбо, плетената козирка на Ернесто Нето и инсталацията на ART Show на HOTTEA, въображаемо показаха благодарност за естествения свят, докато ХИБИКОЗО креативно завладя “моделите, които се появяват в природата”, с техните лазерно изрязани скулптури.

В допълнение към екологичните произведения на изкуството, Culturespaces, Yayoi Kusama и JR представиха произведения на изкуството, вдъхновени от историята, човешкото взаимодействие и личните спомени.

Разгледайте тези грандиозни инсталации:

Коралариум от Джейсън де Кайрес Тейлър


Британският скулптор Джейсън Де Кайрес Тейлър използва своята практика, за да се застъпи за екологията. От време на време той удивлява света със своите водни земни творения, от единични циментови фигури до цял подводен музей. През 2018 г. Тейлър добавя ново парче към амбициозното му творчество – “Коралариум”, потапяща галерия за скулптури.

Конфлуенция (Нашите променящи се морета V) от Къртни Матисон


Художникът Кортни Матисон извайва керамични инсталации, които “популяризират съзнанието за опазването на нашата синя планета”. Като част от програмата “Арт в посолствата” Матисон е натоварен да създаде “Конфлуенция” за посолството на Съединените щати в Джакарта, Индонезия.

Небостъргач (кит Брюж) от StudioKCA


За тазгодишното триенале от Брюж, StudioKCA и Хавайският фонд за дивата природа си сътрудничат, за да създадат небостъргач (клуб Брюж), инсталация от 11 метра. Предназначен да “покаже обхвата и мащаба на проблема” с пластмасови отпадъци, монументалното парче е изработено от 5 тона отпадъци, изхвърлени от Тихия океан и от Атлантическия океан.

GaiaMotherTree от Ернесто Нето


Със своите мащабни инсталации концептуалният художник Ърнесто Нето “изследва конструкциите на социалното пространство и естествения свят, като привлича физическо взаимодействие и сензорно преживяване”. През 2018 г. той сътрудничи с фондация Бейлер, за да създаде GaiaMotherTree – плетена структура, изградена в Централната гара. в Цюрих .

Изкуството на горящия човек от HYBYCOZO

Представена от галерията Renwick във Вашингтон, тази уникална изложба показва работата на HYBYCOZO в нова светлина. Три от техните парчета – Вътрешна орбита: Лвов, Дълбока мисъл и Трокто – са включени в тази изложба, осветявайки стените на галерията с танц на светлина и сянка.

Atelier des Lumières от Culturespaces

С участието на 3000 движещи се изображения, направени от 20 лазерни видеопрожектора, тази инсталация подчертава работата на виенските художници, сред които Егон Шиле, Фриденсийх Хундертвасер и най-известният – Густав Климт.

Мексиканската гранична стена, инсталация от JR

https://www.instagram.com/p/Bch1HhrjUk6/?utm_source=ig_embed

Известният уличен художник JR е известен с големите си фотографски инсталации. За последната си работа, френският художник постави плакат на малко дете по границата между Мексико и Съединените щати. Инсталирана на южната страна на стената, парчето изобразява малкото дете, което любопитно наднича над препятствието.

Плаващите кейове, Кристо

За най-новия си специфичен проект Плаващи кейове, Кристо създаде поредица от ярки жълти пътеки, които приканват жителите и посетителите на град Сулсано, Италия, да пътуват до съседните си острови пеша. Подобно на всички инсталации на Кристо, местният пейзаж на плаващите кейове играе важна роля в неговата концепция. “Планините, обграждащи езерото, ще предлагат изглед на плаващите кейове, излагайки незабелязани ъгли и променящи се перспективи”, обяснява той. “Водата, вятърът, слънцето – всичко това е част от проекта”.