3 начина за усъвършенстване в рисуването чрез по-малко рисуване

Чудите се как и кога да намерите време за рисуване? Ако търсите свободно, то може и да не се появи. Искате да работите върху смесването на цветовете, но също така имате работа, семейство, приятели – отговорности, които са по-важни. И така, стигате до колебанието: трябва ли да продължите правейки най-доброто на което сте способни? Има ли стратегия, която можете да използвате, не изискваща толкова време и способна на по-добри резултати? Как може да се вмести творчеството на човек в такъв натоварен живот? Може би, отговорът е да не рисувате повече, а по-малко.

Първо: Рисувайте с една единствена боя на седмица.

Кой казва, че трябва да завършите картина на всяка цена в рамките на една сесия за рисуване? Никой. Когато наблюдаваме как творците работят, често изглеждат така, сякаш картината идва с лекота, случва се “щастлив инцидент”, който превръща допуснатата грешка в идеално оформен облак. Но такива ли са вашите грешки? Може би не? Може би дори провокират членове на семейството да задават най-лошият въпрос, който някой може да попита – „какво е това?”

Повечето хора смятат, че успешните художници рисуват в моменти на вдъхновение, проекция на техния гений, отпечатваща се на платното. Но всъщност не е така. Точно тези художници са много премислящи нещата. За това, няма нищо лошо да започнете бавно. Вашето подсъзнание може да бъде дори благодарно в последствие. Повечето хора имат толкова много мисли, че нямат време да създадат завършена живопис през уикенда и следователно остават разочаровани от себе си. За това не се изхвърляйте. Карайте го бавно и спокойно.

Какви цветове да използвате? Например, започнете с бяло и ултрамарин. Да създадете добро изображение с един цвят е много по-добър вариант, отколкото 100 незавършени с 10 цвята. Креативните хора често са по-добри в началото, но не и в завършването. За това, започнете с един цвят и след това надграждайте. Ключовата дума е „добра”. Това е и вашата цел. Да направите добра картина, колкото и време да е необходимо. В противен случай, ще направите по-голямо количество, но те биха били незавършени. Ако сте прекарали по-малко от три часа върху картина, значи най-вероятно сте избързали. Kaчество, не количество.  

Второ: Създавайте по едно копие на популярна картина всекимесец.

Както вероятно се вижда в интернет, има стотици начини за подобряване на техниката за рисуване. В идеалния живот бихте били в Италия, изучавайки класическо рисуване, докато възприятията ви абсорбират Ренесансовата атмосфера. След това ще спрете за един сладолед и ще съзерцавате минаващия покрай вас цвят. Но проблемът е, че това не е вашата реалност, а вероятността да стане е нищожна.

Дори и да рисувате с един батальон асистенти (Деймиън Хърст има над 100) пак няма да успеете да направите всичко. За това – фокусиране върху стратегията. Как да се стигне до прогрес? Копиране на шедьоври от изобразителното изкуство. Това е ключово. Общо взето всяка една техника която искате да научите е използвана и преди. За да я усвоите, трябва да гледате от най-добрите. За това, изберете картина и част от нея. Не е необходимо да е цялата. Има някои прекалено обемни, за които месец е невъзможно да ви стигне. И така, това което прекопирате вероятно няма да е брилянтно, но може и да се изненадате. Дори и да си мислите че познавате много добре някоя картина, не е възможно да я познавате наистина добре, преди да я нарисувате. Но какъвто и да е резултатът, едно е сигурно – ще се усъвършенствате. Може нарисуваното да не е перфектно, но поглеждайки оригиналът и вашето копие, ще видите къде сте сбъркали, ще сте научили нещо ново и ще знаете какво да не правите следващия път.

За да създадете добра композиция, трябва да копирате добре композирана живопис. За да създадете хармония на цветовете, трябва да разберете колко са заглушени някои цветове, дори ако на пръв поглед изглеждат ярки. И това е трудно, когато сте начинаещ, защото липсват нужните умения, от които се нуждаете. Но с практиката, те могат да бъдат придобити.

Трето: Малко по малко започнете да добавяте повече цветове.

След като резултатите започнат да идват, мисля, ще се убедитев леснотата на експериментирането с цветове. Добавяне на цвят умбра, за да сесъздаде черно и научаване на повече за топлите и студени цветове. Тогава ще бъдепо-лесно да стигнете до избора на пълна палитра. Всеки е по-мотивиран да работивърху нещо, което се получава. Ако се получи добър резултат, ще бъдетенасърчени, няма да ви се налага да се плашите от студиото (или кухненската маса).Ще изгаряте от желание за рисуване и ще прекарвате и намирате повече време.Единственият недостатък е, че някой път може да се случи да не знаете какво данарисувате в следващата си картина…

willkempartschool