Ангел Симеонов представи книгата си “Душата ми”

Днес, 5 февруари, поетът и колекционер Ангел Симеонов отпразнува своя 58-и рожден ден с премиера на поетичната си книга „Душата ми“.
Стихосбирката е издадена от издателство „Български писател“ и отбелязва 105-годишнината от създаването на Съюза на българските писатели(СБП). Редактор на книгата е Боян Ангелов, председател на СБП.


По време на премиерата Ангел Симеонов пожела на всички гости дълъг творчески път и призова за обща работа в посока „духовното оцеляване на този беден, страдащ, български народ – обезчестен, но не и обезверен“.


Това, че Ангел Симеонов посвети своята книга на 105-годишнината от създаването на СБП е чест за нас и чест за мен, че той е член на съюза“. Това сподели пред гостите на събитието Боян Ангелов. Председателят на СБП коментира още, че вярва, че съюзът има голямо бъдеще, защото „това е съюз на талантливи хора, които обичат отечеството“.
Поезията на Ангел Симеонов е личностно и обществено развълнувана поезия, заяви проф. Валери Стефанов: „За времето, през което го познавам съм свидетел на тази негова перманентна пристрастеност в битието, всекидневието и целия наш обществен живот. Да бъдеш развълнуван“.
Ангел Симеонов има изключително чувство за общност, за колектив, за приятелство, заяви още проф. Стефанов.


По време на премиерата на книгата актьорът Христо Чешмеджиев прочете стихотворението „Душата ми“, а Васил Петров изпя няколко песни по текст на Ангел Симеонов.
Сред гостите на събитието бяха още Вежди Рашидов, Александър Симов, Емил Георгиев, Васил Петров, Антон Дончев, Петър Андасаров, Анжела Димчева, Николай Янакиев, Димитър Христов и други.

Ангел Симеонов пише и публикува стихове още като ученик. През 2014 година издава първата си стихосбирка „20 дни от февруари“. През следващите години са издадени още 15 негови поетични книги. Носител е и на награда за принос към българската литература за 2017 г. на СБП.
По текстове на Ангел Симеонов са създадени много български песни. Сред техните изпълнители са: Васил Петров, Орлин Горанов, Милица Божинова, Панайот Панайотов, Йорданка Христова, Дует „Ритон“, Силвия Кацарова, Маргарита Хранова.