Елиезер Алшех и “Естетиката на безобразието”

След втора година изследователска работа екипът на СГХГ ще открие новия изложбен сезон с експозицията посветена на 110-годишнината от рождението на големия български художник от еврейски произход и родственик на Жул Паскин – Елиезер Алшех. Изложбата е своеобразен визуален разказ за житейския и творчески път на твореца, който започва от Видин, преминава през Мюнхен, където Елиезер Алшех получава художественото си образование, през дълго и активно творческо странство, през опустошителната сила на еврейските трудови лагери, до “бягство” през 1951 г. в далеч Буенос Айрес, където художникът ще прекара повече от 30 години, за да достигне до собствения си край през 1983 г.

Първото голямо завръщане на Елиезер Алшех в родината му се случва още през 1975 г., когато авторът е поканен да осъществи самостоятелна изложба в залите на Националната галерия в София. Посмъртно, преди 10 години, пак в същата институцията, бе реализирана мащабна ретроспективна изложба с куратор Румяна Константинов, в която бяха показани множество произведения на автора, в това число и от неговия втори, наричан от специалистите “аржентински” период.

Стъпвайки върху досега реализираните проекти и натрупано знание за художника, за което огромна заслуга има изкуствоведката доц. д-р Ружа Маринска, изследователският екип на предстоящата изложба – Наташа Ноева, Николета Гологанова, Пламен Петров и Рамона Димова, подготвят среща на публиката както с новоткритите документални свидетелства за пътя на Елиезер Алшех, така и с живописното майсторство на художника, което по отношение на историята на българското изкуство се явява като своеобразен феномен. В изложбата ще бъде показана и творбата му “Нощем на пристанището” от 60-те години на ХХ в., картина, която може да бъде определена като един от неговите творчески върхове. Платното ще пристегни специално за изложбата от Буенос Айрес заедно с други непоказвани и останали непубликувани до сега произведения на автора. Сред тях са и първите художествени опити на Алшех.


Изложбата се реализира под патронажа на извънредения и пълномощен посланик на Република Аржентина в Република България Н. Пр. Алберто А. М. Труеба и с изключителното съдействие на дъщерята на художника – арх. Деяна Алшех.

Експозицията е съпътствана от печатно издание, в което е отразено не само визуалното съдържание на изложбата, но и целият обем от новооткрити документи, непубликувани до този момент свидетелства и факти за художника, както и вече публикувани текстове на изтъкнати български изследователи, в това число монографичния очерк за Елиезер Алшех на доц. Ружа Маринска от отдавна превърналата се в библиографска рядкост книга посветена на Елиезер Алшех. За осветяване на историческия контекст, в който се разгръща житейският и творчески път на художника, за изданието, по покана на екипа на изложбата, свои текстове подготвиха изтъкнати изследователи като проф. д-р Евгения Калинова, доц. д-р Румяна Маринова-Христиди, доц. д-р Александър Сивилов.

В изложбата ще бъдат включени произведения от колекциите на СГХГ, Национална галерия – София, ХГ Русе, ХГ “Борис Денев” – Велико Търново, ХГ “Илия Бешков” – Плевен, ХГ Казанлък, ХГ “Димитър Добрович” – Сливен, ХГ Стара Загора, ХГ